Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 06.01.2014.
19:33
Beta A

Protest dobrovoljnih davaoca krvi

Predstavnici udruženja dobrovoljnih davalaca krvi iz Srbije dogovorili su se da više ne organizuju akcije davalaštva dok ne počnu da se poštuju njihova prava, izjavio je jedan od članova Inicijativnog odbora udruženja davalaca, Saša Likić iz Jagodine.

Davaoci krvi traže svoja prava
 

Likić je naveo da su udruženja primorana na taj korak jer nemaju sredstva za organizovanje akcija, a svi koji žele da daju krv to mogu učiniti u službama transfuzije.

"Jedino pravo koje nam još po zakonu pripada jeste oslobađanje od plaćanja participacije od 50 dinara kod lekara. Sva ostala prava koja su davaoci imali do pre dvadesetak godina više se ne poštuju. Mi ne tražimo 'kule i gradove', već samo uvažavanje jer spasavamo živote ljudi", kazao je Likić, koji je i predsednik Udruženja doborovoljnih davalaca krvi "Dragan Simijonović Siki".

Oko 60 udruženja iz cele Srbije je formiralo Inicijativni odbor, a na nedavno održanom sastanku u Rakitovu je odlučeno da se prestane sa organizovanjem akcija dok se ne ispune zahtevi davaoca.

"Tražimo da se na šalterima u zdravstvenim ustanovama transparentno označi koja prava imaju davaoci. Tražimo prevoz davalaca do zdravstvenih ustanova gde se davalac leči. Tražimo da se davalac primi kod lekara i sa neoverenim knjižicama. Tražimo da transfuzija organizuje zahvalne obroke i druženje davalaca nakon akcije kao što je to slučaj u Jagodini. Tražimo da znamo gde ide naša krv", rekao je Likić.

Davaoci traže i da se svakom od njih obezbedi krv ako treba da idu na operaciju, a ne da se ponavljaju slučajevi kada je jednom davaocu krvi iz Jagodine koji je 120 puta dao krv traženo da najpre obezbedi krv za svoju operaciju u Beogradu.

Te zahteve davaoci su uputili Ministarstvu zdravlja, predsedniku Srbije, premijeru, Skupštini Srbije i svim relevantnim institucijama, ali do danas odgovora nije bilo.

Ponedeljak 06.01.2014. 20:28
Apsolutno podrzavam skromne ali principijelne zahteve davalaca krvi u Srbiji!
Ponedeljak 06.01.2014. 19:43
Nekada kada sam počinjao sa dobrovoljnim davanjem krvi redovno su me pitali da li mi treba neka analiza krvi . Pre dve godine sam ja zamolio da mi urade analizu šećera u krvi odbili su me i rekli su mi da je to pravo UKINUTO . Od tada dajem krv isključivo za nekog koga poznajem . Ne krivim ja NIKOGA u zavodu za transfuziju jer je njima tako naređeno .
Ponedeljak 06.01.2014. 21:13
Да Држава више мисли о овим хуманим људима имала би и она и народ више користи. Али ту су болесни умови који само мисле о себи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online