Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 06.01.2014.
13:35 >> 16:41h
J. L. Petkovic - Vesti, Beta A

Đakovica: Raseljene vernike zaustavili demonstranti

Raseljeni Đakovčani koji su krenuli da u crkvu Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici da prisustvuju službi i paljenju badnjaka uoči Božića, blokirani su u srpkoj ulici ispred crkve, saznaju "Vesti".

Kamenovan autobus: Raseljeni Đakovčani su krenuli da u crkvu Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici da prisustvuju službi i paljenju badnjaka uoči Božića
 

Dva autobusa sa više od 100 vernika blokirala je grupa demonstranata, koji su se odazvali na poziv Udruženje "Pozivi majki" koje čine majke nekoliko stotina nestalih iz Đakovice i okoline. Udruženje je pozvalo građane da protestuju ispred crkve kako bi se usprotivili poseti ministra bez portfelja u Vladi Srbije zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina dok, kako su navele, Srbija i zvanično ne bude zatražila izvinjenje za ratne zločine izvršene na Kosovu.

Zadržali ih da ne dođu do crkve
 

Iza apela je stala i mimoza predsednica opštine Đakovica i bivša zamenica premijera Mimoza Kusari Ljilja.

Učesnici protesta su vozilima blokirali prilazak autobusima do crkve. I dok je policija Kosova tražila vozače automobila kako bi deblokirala pristup crkvi, a uhapšen je B.K. koji je pokušao da balvanima blokira put autobusima sa izbeglim Srbima.


- Nalazimo se ispred crkve, ali nam ne daju da uđemo unutra. Demonstranti su i ispred i iza autobusa, ne možemo da se pomerimo, da krenemo ni nazad ni napred, izjavio je za "Vesti" Đokica Stanojević, organizator puta.

Sve vreme crkvu su obezbeđivali pripadnici specijalne jedinice policije Kosova.


Da podsetimo, grupa raseljenih Đakovčana iz više gradova u Srbiji krenula je na Kosovo juče, i prvi put nakon 15 godina trebalo je da proslave Božić u svom zavičaju. Paljenje badnjaka trebalo je da obave večeras u crkvi Uspenja Presvete Bogorice u Đakovici, a službi je trebalo da prisustvuje i Vulin.

U Đakovici je nekada živelo 12.000 Srba, a danas samo četiri starije žene.

"Imam garancije da Vulin ne dolazi u Đakovicu"

 

Predsednica opštine Đakovica i bivša zamenica premijera Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da je dobila garancije od kosovske vlade da srpski ministar zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin neće, kako je najavljeno, posetiti Đakovicu.

 

"Odmah nakon što sam čula vest (o najavljenom dolasku Vulina), zvala sam zamenika premijera Hajredina Kučija (koji je zadužen za dozvole posete srpskih zvaničnika Kosovu) od koga sam pismeno zatražila da se ne dozvoli da Vulin poseti Đakovicu. Jutros sam takođe razgovarala sa ministrom unutrašnjih poslova Bajramom Redžepijem i od njega dobila informacije da Vulinu nije dozvoljena poseta Đakovici", rekla je Kusari Ljilja za Koha ditore.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je u međuvremenu saopštilo da je ministar Bajram Redžepi odbio da dozvoli posetu ministra Vulina Đakovici 6. i 7. januara.

 

Prema njenim rečima, Vulin će posetiti Kosovo, ali ne i Đakovicu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.01.2014. 15:15
Demonstranti a? Kakvi demonstranti to su teroristi koljači...
Ponedeljak 06.01.2014. 21:01
svi smo mi raseljeni vernici jer bez kosovo koja nam je vera . nikog nema da organizuje 100 autobusa pa da se ide dole biko gde grupno. a za budzav partizan i zvezdu se koljemo ili za nebitne gejove se skupljamo ali nemozemo da se skupimo i hodemo da slavimo bozic na kosovu a kao posle kao neki vernici
Utorak 07.01.2014. 00:46
Njoksu izdajničkom treba zabraniti boravak i u celoj srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online