Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 06.01.2014.
15:04
D. Đorđević - Vesti A

Prvo dete iz epruvete

Devet godina nakon rođenja prve bebe iz epruvete u svetu, Luiz Braun u Velikoj Britaniji, u Beogradu se 27. juna 1987. godine u bolnici Narodni front rodio Miloš Trajković. Bila je to prva beba začeta vantelesnom oplodnjom u Srbiji. "Prvi plač uz aplauz", "Prvo pa muško", "Rođena prva beba začeta u epruveti u Beogradu" - samo su neki od naslova koji su tih dana objavljivani u novinama.

Miloš Trajković prva beba u Srbiji začeta vantelesnom oplodnjom

Srećna porodilja bila je Vranjanka Slavica Trajković, koja se punih 14 godina lečila od steriliteta. Miloš, mlad i naočit momak, kao i svaki mladi čovek u Srbiji brine za svoju budućnost jer posla nema, pa se izdržava na razne načine. Svestan je da je, danas, on, samo jedno od preko 5.000 dece rođeno u Srbiji vantelesnom oplodnjom.


- Znam da sam slučajno saznao da sam beba iz epruvete listajući kao dečak požutele stranice novinskih članaka koji su pisali o majci i meni. Uplašio sam se i zapitao se: "Kakvo sam ja to dete, čije sam?" Odgovor sam potražio od roditelja. Majka mi je sve objasila, tako da sam kasnije samo bio predmet šala u našoj porodici što mi je godilo - kaže Miloš.


Hrabra majka Slavica nije se mirila s činjenicom da neće imati dece. Kad je čula za mogućnost vantelesne oplodnje u Beogradu, odmah se prijavila.
 

Igra brojeva

Miloš kaže da je njegovoj majci mnogo značilo što se doktor preziva Proročić, videla je neku simboliku u tome, a vrlo je zanimljiva i igra brojki oko njegovog rođenja i rođenja njegovog brata. Rođen sam 27. 6, a moj brat Marko je rođen 26. 7. Ove godine on je dobio sina, a ja bratanca Dimitrija koji se rodio baš na moj rođendan - priča Miloš.

- Njen doktor u Vranju joj je govorio da se okane ćorava posla, uveravao je da samo jedna od hiljadu porodilja na svetu rodi tom vrstom oplodnje. Odmah mu je odbrusila. "Doktore, pa ja sam ta jedna!"


Lekari beogradske klinike Narodni front su je lepo primili i dali saglasnost za vantelesnu oplodnju. Nakon četiri nedelje od oplodnje dr Milenko Proročić saopštio je Slavici da je trudna.


- Mama je bila izbezumljena od sreće, plakala je neprestano, morali su da je umiruju. Posle 16 nedelja, nakon pregleda, pitao je: "Slavice, šta bi ti htela da rodiš?" Kao iz topa, odgovorila je: "Devojčicu", a on: "Žao mi je, ovog puta biće dečko" - priča Miloš.
Od samog početka tim stručnjaka se brinuo o tome da Slavičina trudnoća protekne bez problema i da na svet donese zdravo dete.
 

Miloš Trajković sa bratancem Dimitrijem

- Znam da je profesor dr Željko Živanović, koji je uradio carski rez, proveo tri meseca radeći sa dobitnikom Nobelove nagrade za medicinu u 2010. godini dr Robertom Edvardsom u Americi - ističe Miloš.


Imao je prilike da sa majkom upozna dr Proročić iz Ginekološko-akušerke klinike Narodni front.


- Bio je to dirljiv susret. Pričao mi je da je bila subota, da su svi uzdrhtali oko 11 sati jer nije bila rutinska operacija za to vreme, a bila je prva takve vrste - navodi Miloš.


Miloš je doneo sreću porodici jer je majka Slavica godinu dana kasnije prirodnim putem na svet donela još jednog dečaka Marka.


Miloš je završio srednju Elektrotehničku školu, studira višu, informatika je njegov životni poziv. Sa porodicom živi skromno, ali srećno, uživa u izlascima sa društvom, u odlascima na letovanja, posetama manastirima, Ostrogu, Prohoru Pčinjskom...

Traži posao

Radio je doskora kao taksista, aktivan je u nevladinim organizacijama, ne bira način da dođe do sopstvenog izvora prihoda kako bi rasteretio roditelje.
U slobodnom vremenu, najviše voli da bude u društvu bratanca Dimitrija starog šest meseci.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.01.2014. 16:50
Napred Vranjanac!
Ponedeljak 06.01.2014. 20:17
vestacka deca -djavolja rabota
Utorak 07.01.2014. 08:26
Povoljno pravim decu !!! Ako omanem drugi put besplatno!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online