Utorak 2. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 04.01.2014.
13:13
Beta A

Euleksu ovlašćenja za primenu sporazuma

Misija Euleksa koja će od 15. juna imati drugačiji mandat, dobiće i izvršna ovlašćenja u ostvarivanju sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, koji su premijeri potpisali 19. aprila prošle godine u Briselu, piše dnevnik Tribuna.

U Strategiji o mandatu Euleksa, koja je i dalje poverljiva, a u koju je dnevnik imao uvida, navodi se da će misija imati ovlašćenje u ostvarivanju sporazuma koji su postignuti u Briselu.

Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači (skroz desno)

Strategija će biti predmet razgovra delegacija Evropske unije i Kosova, a sa kosovske strane delegaciju će predvoditi zamenik premijera samoproklamovanog i ministar pravde Hajredin Kuči.

Posle ovih diskusija, očekuje se da se definiše budućnost misije kojoj 15. juna ističe sadašnji mandat. Dve članice EU, Nemačka i Velika Britanija, protive se oduzimanju izvršnih ovlašćenja Euleksu za ratne zločine i organizovani kriminal i korupciju.

Dnevnik piše, da u Strategiji ima nelogičnosti, odnosno da se navodi da će misija imati puna ovlašćenja u slučajevima koja su u toku, ali se spominju i novi slučajevi koji će se incirati posle zahteva od strane domaćih institucija.

Briselskim sporazumom, predviđeno je da misija deluje i bez zahteva neke od strane u sporazumu, kao i da Euleks ima izvršna ovlašćenja u ostvarivanju sporazuma. I vise od toga, misija će imati dodatna ovlašćenja za opštine na
severu Kosova – Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Zvaničnici Vlade Kosova nisu hteli da komentarišu dokument, zbog njegove poverljivosti, dok su zvaničnici EU kazali za dnevnik da su ovlašćenja Euleksa u ostvarivanju sporazuma iz Brisela bile teme razgovora između delegacija Beograda i Prištine, koje su održavane uz psoredovanje EU.

Isti izvori su kazali da na ovaj način Euleks, odnosno EU, neće biti samo posrednik u razgovorima između dve zemlje već će preuzeti odgovornost za dalji tok normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, piše dnevnik.

POVEZANE VESTI

Subota 04.01.2014. 13:23
Prema Rezoluciji 12/44 nema govora o nikakvom Euleksu. To znači da je Euleks NELEGALNO na KiM. To znači da se ni Briselski sporazum sjutra neće poštovati ako se što promjeni u korist Srbije.
Subota 04.01.2014. 16:00
Euleks okupaciona vojska nato agresora. Stranci opusteno kradu rudna bogastva Kosova pod zastitom euleksa.
Subota 04.01.2014. 18:05
У школским програмима историје или грађанског образовања у оквиру тзв. косовског образовног система нема речи о злочинима против српског народа и других неалбанаца на КиМ.Истовремено, док су уџбеници географије и историје пуни лекција о Великој Албанији, српској окупацији, отетој албанској земљи, и херојима-ослободиоцима из ОВК, од албанске деце се систематски скрива чињеница да је њихова „држава“ створена на криминалу, ратним злочинима и трговини органима.О систематском заташкавању злочина кроз тзв. косовски образовни систем, говорио је Беким Блакај, извршни директор Фонда за хуманитарно право Косова.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online