Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Utorak 31.12.2013.
19:04
pressonline.rs A

Albanci optužili Srbiju da je pobila Srbe i Rome sa KiM

Nezadovoljni saradnjom Prištine i Beograda na otkrivanju sudbine nestalih nakon rata 1999. godine, članovi porodica nestalih osoba sa Kosova protestovali su u centru Prištine, piše Pressonline.rs.

Foto: Arhiva
 

Albanci traže da tema o sudbini nestalih bude prioritet u dijalogu o normalizaciji odnosa, budući da je, prema podacima Fonda za humanitarno pravo i Udruženja porodica nestalih lica Kosova, u sukobu krajem '90-ih ubijeno i nestalo 13.526 osoba. I dalje se traga za 1.719 osoba.

Demonstrante je posetio i predsednik kosovske Skupštine Jakup Krasnići, kojem su ponovili da samo traže odgovor o sudbini nestalih članova svojih porodica.

"Do sada sam se nadala da ću pronaći brata. Nakon rata, brojni predstavnici međunarodnih organizacija dali su nam nadu da će ga pronaći. Prošle su mnoge nove godine, a ja sam se nadala da ćemo ga pronaći. Sada nema tih poseta, a ja se još nadam da je živ, iako niko neće da nam pomogne da pronađemo odgovor. Niko ne traga za njima. Naši političari vode dijalog sa Srbijom, ali pitanje nestalih osoba nije na dnevnom redu. To bi trebalo da se promeni", kaže Mirveta Hoti Kasumi.

Haki Kasumi iz Udruženja porodica nestalih lica Kosova ukazuje kako članovi tog udruženja imaju samo jedan elementarni zahtev - raditi više u rasvetljavanju sudbine 1.719 nestalih građana Kosova.

"Mi, članovi porodica nestalih, čekamo informacije šta se desilo s njima", kaže Kasumi.

"Oni koji vode dijalog sa Srbijom trebalo bi da insistiraju da Srbija treba da prihvati krivicu, jer se u Srbiji zna gde su masovne grobnice, jer je država uradila to. Možda su pojedini kriminalci vršili ubistva, ali država Srbija je prikrivala zločin i oni bi trebali biti odgovorni za to", navodi Jakup Krasnići, predsednik Skupštine Kosova.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.12.2013. 19:17
Sada ce ovo i Vucic da potvrdi. Stil nece menjati, pa ce siguran sam, reci ovo: - Srbe i Rome sa Kosova ubila je DRZAVA!
Utorak 31.12.2013. 19:25
Na kraju ce nas optuziti i za zlocine UČK ali i okupaciju Kosova ravno iz Bondstil-a
Utorak 31.12.2013. 22:15
Albanci spominju samo svoje žrtve. Za tuđe se prave ludi. Zaboravili su da su posle II svetskog rata 400.000, dakle pola miliona albanaca u vreme Fadilja Hodže, bez problema prešli granicu i iz Albanije i ušli na Kosovo i odmah dobili sva potrebna dokumenta Kosovca. Zabroravili su koliko su u "žutoj kući" povadili srbima na živo bubrege, srca i prodali, da se od tih para dobijali oružje i ratovali. Zaboravili su da je u bivšoj Jugoslaviji, iz budžeta tadašnje zemlje najviše para upravo otišlo u izgradnji Kosova, zaboravili su da, dok se nisu odcepili, niko od njih, pa ni od naših srba, nije državi plaćao ništa, porez, struju.A sada zaboravljaju da su leglo droge,zapravo od toga i žive.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online