Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.12.2013.
15:24

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Duša puna ožiljaka

Na desetak kilometara od Golupca, u selu Zelenik, živi Dragana Milojković, koja kaže da je odvajanje dece zbog roditeljskog arbajta u inostranstvu bolno i za roditelje i za decu. Njeni roditelji Slavica i Dragče Milovanović su dok je Dragana bila beba otišli u Nemačku, gde i danas žive kraj Nirnberga, u selu Vilhelmzdorf.

- U Nirnberg je prvo otišao otac, početkom sedamdesetih godina, preko našeg Biroa za zapošljavanje, nisam imala ni godinu dana. Kad se majka priključila ocu u Nemačkoj, nekoliko godina docnije, ostala sam kod babe Viktorije i dede Milete Markovića. Plakala sam danima za majkom - seća se sagovornica "Vesti" Dragana Milojković i dodaje da je tokom odrastanja sve bolje razumela roditeljsku odluku da odu u inostranstvo.

PATILA ZA RODITELJIMA: Dragana Milojković
 


- Jedinica sam i roditelji su želeli da mi obezbede lagodniji život od onog koji su oni imali. U inostranstvu je pre mojih roditelja sreću isprobao i moj pokojni deka Mileta, koji je neko vreme proveo u Austriji, u Beču, ali nije se dugo zadržao. Nostalgija ga je brzo vratila u selo - kaže Dragana i objašnjava da je majka teže podnosila razdvojenost od nje, pa je umela i po nekoliko puta da se silazi s voza i vraća se kući, u Draganin zagrljaj, u Zelenik.


- Uobičajena priča većine majki koje su gastarbajterke, a decu ostavile u zavičaju. Ljubav i nedostatak roditeljskih zagrljaja dijasporci su nadoknađivali poklonima, ali opet mi, njihova deca koja su ostala sa bakama i dekama, bili smo bliži sa onima pored kojih smo rasli i sazrevali, a to je bolno za roditelje. Inače, generacija mojih roditelja odlazila je u inostranstvo da bi zaradila za kuću, imanje, poljoprivredne mašine, a onda bi svi ostali do penzije. Mnogi su i po penzionisanju ostajali da žive u tim novim usvojenim domovinama, jer su se bolje uklapali u tu sredinu - otkriva Dragana, koja je često odlazila kod roditelja, pa je čak povremeno i radila, mesec-dva u Nemačkoj, ali, opet, nije htela da živi u Nirnbergu.


- Nemci su mi delovali hladno, a na strance su gledali s visine, i to mi je najviše smetalo. Danas, s ovim iskustvom, znam da sam pogrešila, ali za kajanje je kasno - priznaje Dragana i dodaje da strahuje od budućnosti koja čeka njene sinove u Srbiji...

Putokaz za selo Zelenik kod Golupca


- Srbija je država bez budućnosti za mlade, do posla se sve teže stiže čak i sa završenim fakultetom, pa sam utoliko srećnija što moj 13-godišnji sin Miloš trenira fudbal za Crvenu zvezdu. Kažu da je talentovan. Stručnjaci mu predviđaju sjajnu karijeru, pa me to teši, ali ipak, nisam spokojna - kaže Dragana i dodaje da je stariji sin, 21-godišnji Marko, već neko vreme u Beču, mada to nije planirao.


- Ljubav čini čuda, ali se zaljubio u devojku, jednu lepu Sandru iz našeg kraja, koja sa roditeljima živi u Beču, pa je Marko otišao kod nje. Nije lak život u Beču, ali im je sigurno bolje nego u Srbiji. Posetila sam ih i zadovoljni su, ali ne znam šta da ih savetujem. U Austriji su ceo dan na poslu, a u Srbiji će biti bez posla. U svakom slučaju, ako budem mogla da utičem na izbor mojih sinova, neću im dozvoliti da ponove moju grešku - odlučna je Dragana.
 

Opasna komšijska ljubomora


- Bila sam u prvom razredu osnovne škole kad je jedan komšija, koji je takođe radio u Nirnbergu, mom deki poslao je telegram da je tata poginuo u Nemačkoj. A mojim roditeljima u Nemačku, poslao je telegram da sam ja poginula u saobraćajnoj nesreći. Toliko o komšijskoj slozi i ljubavi. Nismo znali da li se radujemo ili besnimo kad su se moji ucveljeni i od bola izbezumljeni roditelji pojavili na kućnom pragu naše kuće u Zeleniki. Sa dedom su se razmimoišli jer je on krenuo po mog oca u Nemačku - seća se Dragana opasne komšijske ljubomore.


Bez velikih veselja

- Ni gastarbajteri ne troše kao nekad. Promenila ih je svetska ekonomska kriza. Sećam se kad sam se udavala za mog Mirka, '90. godine, naša je svadba bila tipično gastarbajterska. Trajala je nekoliko dana, sa nekoliko stotina zvanica i sve ono što je pratilo ondašnja gastarbajterska slavlja. Danas je sve drugačije. Mladi su pametni, neće megalomanske svadbe i radije idu na egzotičan medeni mesec ili od novca namenjenog za veliko svadbeno slavlje kupe kuću ili stan - kaže sagovornica "Vesti". 

Subota 28.12.2013. 22:10
Ljudi su odlazili u daleki svjet, trbuhom za kruhom na par godina a ostali tamo čitav život ! U zemlji ogradili velelepne palate i snabdjeli okućnicu sa svim potrebnim uređajima za lagodan život.....al' šta to sve vrijedi kada to zvrji prazno..... Mladi normalno da su pametniji što se tiče svadbi, oni bar iskoriste pa odu na neku inostranu destinaciju a ne višednevne svadbe od par stotina gostiju gdje za više od pola i ne znaš ko su...? Kao na Ivkovu slavu ! Višednevno ždranje i lumpovanje samo da komšije puknu od muke....Seljačka posla !!! A ovo o izmišljenoj smrti od strane komšije....NO COMENT !!! DNO DNA DA NEMA DALJE.....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online