Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 27.12.2013.
18:00
Beta A

Kosovo sada zadovoljno: Gračanica inaugurisana po propisu

Ministarstvo lokalne samouprave Kosova saopštilo je danas da je Skupština opštine Gračanica otklonila sve nedostatke i u nastavku inauguracione sednice ispunila sve zakonske uslove. Ističe se da posle preduzetih mera i ispravki Skupština opštine i gradonačelnik počinju ostvarivanje mandata.

Svečana sednica Opštine Gračanica održana danas po pravilima Kosova
 

U Gračanici je na lokalnim izborima za gradonačelnika izabran Branimir Stojanović, predstavnik Građanske inicijative "Srpska" koju podržava Vlada Srbije.

Kosovsko ministarstvo je juče ocenilo da na početku sednice 24. decembra u Gračanici nisu poštovane zakonske procedure i zatražilo od opštinskih organa da preduzme hitne zakonske mere za održavanje sednice na način kako to predviđaju kosovski zakoni. Ministarstvo je zahtevalo da se ponovi inaugurativna sednica i ponovo potpišu svečane izjave odbornika i gradonačelnika.

Primopredaja dužnosti gradonačelnika Gračanice juče održana
 

Pojedini mediji izveštavali su da na inaguracionoj sednici nije bilo obeležja Kosova, a da je bila istaknuta zastava Republike Srbije. Međutim, na fotografiji primopredaje dužnosti gradonačelnika Gračanice u njegovoj kancelariji vidi se zastava Kosova i grb samoproglašene države na radnom stolu.
 

Direktor Građanske inicijative "Srpska" i načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić rekao je da je novoizabrana zakonodavna i izvršna vlast u opštini nasledila sve simbole opštine od prethodne lokalne samouprave.

Povodom današnjeg ponovnog potpisivanja izjava novoizabranog gradonačelnika i odbornika opštine o preuzimanju vlasti, na obrascima sa simbolom Kosova, Kostić je rekao da su opštine južno od Ibra, u kojima je "Srpska" pobedila na lokalnim izborima, prvi put konstituisane po Ahtisarijevom planu pre četiri godine.

"U tim opštinama prethodne lokalne skupštine su donele određene odluke o tome kako će da izgledaju formulari i sva druga regulativa u opštini, a mi smo upravo sve to nasledili. Dakle, mi smo postupili po zatečenom stanju", kazao je Kostić.

Prema njegovim rečima, sasvim je drugo stanje kada su u pitanju opštine na severu Kosova. "Na severu Kosova ne postoje opštine po Ahtisarijevom planu. Te opštine tek treba da budu formirane, a u njima nove opštinske skupštine treba da usvajaju svoje ambleme, simbole, formulare...Posle toga, videćemo kako će sve to da izgleda u tim opštinama", rekao je Kostić.

POVEZANE VESTI

Petak 27.12.2013. 18:06
po njihovom propisu? eto gde nas vode ovo 3... oni vode drzavu u EU a kosovo guraju u nezavisnost... iako ce Kosovo priznati, kada to postane uslov.. a pritom necemo uci.... blago onima koji misle da ce Srbija uci u tu uniju...
Subota 28.12.2013. 04:31
Још преостаје да се литургија у Грачаници обави на шиптарском језику па да Ивек затвори нотес са задацима и да изјаву као својевремено Месић: "Ја сам задатак завршио, Метохија више не постоји".
Subota 28.12.2013. 08:20
Ovaj Kostić je jedna pič....na vučićeva. Eto to rade ljudi kojima je stalo samo do privilegija, izmišljaju opravdanja po uzoru na svog boga vučića. "Nasledili smo takvo stanje od prethodne vlasti", pa izdajniče jedan zar niste rekli da je briselski sporazum statusno neutralan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online