Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.12.2013.
13:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Iz Nemačke u Golubac: Ceo vek radili udarnički

U centru Golubca, na brdašcu svoju životnu oazu podigli su 81-godišnjaci Mateja i njegova supruga Persida Budimirović. Lepa kuća u kojoj provode svoje penzionerske dane odiše domaćinskom atmosferom i nesvakidašnjom toplinom koja zrači iz njih. Prošle godine su se vratili iz Nemačke iz Gmunda. Danas uživaju u onom u čemu su bili uskraćeni 43 godine, koliko su proveli u Nemačkoj.

Uživaju: Mateja i Persida

Smeju se i raduju sa svojom decom, Desimirom i Ljubinkom. Imaju svoje porodice i uspešne karijere, ali i redovno obilaze roditelje.


- Sad tek pred kraj života imamo priliku da uživamo u pažnji naše dece a i njihove dece, naših unuka i praunuka - zadovoljno kaže vitalni domaćin Mateja, koji je zakoračio u devetu deceniju života.


- Ipak da ne beše te naše Nemačke, pitanje je koliko bi smo i šta stekli u Srbiji. Kad sam otišao u Gmund, nisam bio u cvetu mladosti. Imao sam 37 godina, ali bilo je snage i elana, a i tvrdoglavosti da radim i zaradim - kaže zadovoljno naš sagovornik pokazujući nam slike svojih naslednika.


- Mnogo toga smo se u životu odricali i na svemu štedeli, ali još bi smo radili, mada smo u penziji već 20-ak godina, da nas zdravlje ne izdaje - kaže Persida služeći nas kafom i objašnjavajući da je imala samo jednu želju; da joj deca postanu školovani i časni ljudi.


- Ništa mi nije bilo teško, mogla sam da radim i dan i noć samo da ih iškolujemo kako valja. Hvala Bogu uspeli smo. Ko štedi taj i vredi! Oboje su dobri i pošteni ljudi, a ćerka je doktor, pa nas sad gleda malo sa zdravstvenog aspekta, a malo kao stare roditelje, a meni toplo oko srca - veli Persida, prisećajući se kako je pre nekoliko godina stradao njen suprug u saobraćajki.

Svaki odmor radni

- Mnogo smo se u životu namučili i svega odricali samo da bismo sazidali kuću i deci obezbedili sigurnu budućnost. Vodili smo računa o svakoj pari i gledali da uštedimo na svemu. Stisneš zube, svega se odričeš i guraš napred, ne žaleći ni život ni zdravlje - kaže Mateja i dodaje da na letovanju nikad nije bio, a odmor je provodio u Golubcu uvek radno.

- Gurao sam bickl i na semaforu me udario auto, a ni danas dan ne znam da li mi se pre toga zavrtelo u glavi i da li sam tada imao infarkt ili posle te saobraćajke. U svakom slučaju posle toga više nisam bio kako valja, a onda sam morao i na operaciju, a sve to je obolestilo moju Persidu i tako smo odlučili da se vratimo. Shvatili smo da smo ostarili i da nas napuštaju snaga i zdravlje - kaže Mateja, objašnjavajući da ni sam nije znao da li da se raduje što se vraćaju kući ili da tuguje, jer ipak, svaka para dobro dođe.


- Sve vreme sam radila dva posla kao servirka ili sobarica u hotelima. Radila sam u bolnicama, ali ipak najduže u staračkom domu i kad tu završim išla sam pravo na drugi posao - kaže Persida i dodaje kako se nisu štedeli.


- Taj tempo se odrazio na naše zdravlje. Kad smo se penzionisali, zaposlili smo se u čuvenoj firmi koja se bavi muškim odelima i opet smo radili po ceo dan. Kad malo bolje razmislim, koliko smo se mučili, dobro smo i ovoliko zdravi, ali sustigle nas godine - kaže Mateja i dodaje da je neko čudno vreme, kriza svuda u svetu i svi se žale.


- Ne znam šta da savetujem unuke i praunuke, da idu u inostranstvo ili da ostanu ovde. U svakom slučaju, najbolje bi bilo da ostanu u svojoj zemlji, ali kako u Srbiji nema posla, a i male su plate, možda je bolje i da odu negde. Ne znam šta da kažem - naglas razmišlja Persida.
 

Supruga najveća podrška

- Otišao sam u Gmund preko Biroa za zapošljavanje 1969. godine. Radio sam u fabrici papira, a u Srbiji sam izučio za krojača. Persida mi je sve u životu pomagala. Prvog dana kada sam stigao u Gmund smestio sam se u stan i otišao na posao. Bio je 29. oktobar, a u penziju sam otišao iz iste firme, 1997. godine i tada sam se vratio starom, dobrom krojačkom poslu. Zaposlili smo se Persida i ja u čuvenoj nemačkoj firmi koja je šila muška odela. U toj fabrici smo radili sve do prošle godine - kaže Mateja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online