Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 23.12.2013.
18:50
telegraf.rs A

Crkvu na KiM Albanci pretvorili u toalet i deponiju!

Pravoslavni hram u selu Samodreži kod Vučitrna, posvećen Usekovanju glave svetog Jovana Krstitelja, poznat po tome što se u njemu, po predanju, pričestila vojska kneza Lazara pre Kosovske bitke, i dalje je oskrnavljen i porušen, a Albancima godinama služi kao deponija u koju odlažu smeće, otkriva Telegraf.rs.

Crkva u Samodreži

Ova crkva je oskrnavljena, polomljena su metalna vrata na njoj, a oltar je pretvoren u deponiju i javni toalet. Demoliranje crkve u Samodreži traje od dolaska međunarodnih snaga na Kosmet 1999. godine. Od tada je crkva više puta oštećena i u lošem je stanju.

Danas, u ponedeljak 23. decembra, crkva Svetog Jovana Preteče u selu Samodreži nalazi se u jako teškom materijalnom stanju. Krov joj je uništen, nad oltarskom apsidom je probijena velika rupa, stakla na prozorima i vrata su polomljeni, zvonik i zid oko crkve su porušeni (samo zvono je sačuvano i nalazi se u Zvečanu), njena unutrašnjost je pretvorena u javnu deponiju i toalet, za ljude i stoku.

“Ova svetinja je uništena još 1999, kad je zapaljena, a poslednjih godina albanska deca iz okolne škole u svetinju bacaju smeće. Više puta smo uz pomoć međunarodne zajednice pokušavali da sprečimo dalje skrnavljenje crkve i predlagali smo da se na njoj postave limena vrata i prozori, ali se albanska zajednica protivi obnovi”, ovako vladika Teodosije komentariše jedan od napada na ovu srpsku svetinju kod Vučitrna.

Istorija nas uči da je na temeljima stare crkve 1932. podignuta nova Samodreža od belih mermernih tesanika, po zajedničkom projektu profesora Univerziteta u Beogradu, arhitekata Aleksandra Deroka i Petra Popovića. Živopis u novoj crkvi urađen je iste godine, a njegov autor bio je poznati slikar i pesnik Živorad Nastasijević.

Tokom radova na obnovi crkve, kod crkve su pronađeni kosturi za koje se smatra da su pripadali stradalima u Kosovskom boju, zbog čega su one smeštene u tri kosturnice koje su podignute uz crkvu.

Ponedeljak 23.12.2013. 19:39
dokle ces ovo Boze da dozvoljavas,sta smo ti tolko zgresili....pa nacisti,turci,arapi,ameri i dr..pobise milione neduznih ljudi,pa ih nisi ni priblizno tolko kaznio..gresili jesmo i gresimo,ali nismo ovoliku kaznu zasluzili,valjda!.dali sto si nas odabrao da budemo u carstvu nebeskom,prethodno bivsi pogrebeni i unisteni ! to je cena nabaskog zivota!
Ponedeljak 23.12.2013. 20:31
GAČAD NECIVILIZOVANA! "NDKosovo" je najveća sramota Evrope koje bi se i Bizmark odrekao da je vidi! Sudio vam duh Nemanjića, kao i svim Srbima koji su dozvolili da Kosovo i Metohija liče na ovo danas, i tzv. "Međunarodnoj zajednici".
Ponedeljak 23.12.2013. 20:36
На знање читаоцима, Црква је још у време пре рата 1999.нападнута и нико од тадашње полиције није реаговао. Од породице Живић у Самодрежи је отета земља у време Милошевића и за то нико није реаговао, акамоли сада у окупацији. Да не набрајам још много тога што не знају они који доле нису били.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online