Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.03.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Interpol pun glupih poternica

Mnoge Interpolove poternice su pravno neutemeljene i nevešto napisane pa ispadamo pred svetom neozbiljni, tvrdi Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine, optužujući na taj način srpsku policiju.

Brukamo se: Bruno vekarić

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić priznao je da se na Interpolovim poternicama nalazi oko 400 imena, ali da su mnogi od tih zahteva za hapšenje - glupi.


- Postoji nekoliko baš glupih poternica koje su pravno neutemeljene. Ne znači da optuženi nisu odgovorni za navedene zločine, nego su poternice nevešto pisane.

To nam smanjuje operativno delovanje u pravnim stvarima u kojima imamo čvrste dokaze, kao što je slučaj "Ganić" - kazao je Vekarić i objasnio da zbog toga Srbija često ispada neozbiljna pred međunarodnom javnošću.


On navodi da je uglavnom reč o poternicama koje su poslate pre 2000. godine.
- Inicijativa za proveru poternica trebalo bi da stigne od Interpola, posle čega će naši pravosudni organi da isprave greške - smatra Vekarić.


On je te poternice nazvao "smešnim i vrlo loše obrađenim".

- Sećam se da je prilikom prve posete Havijera Solane Beogradu nakon bombardovanja postupak protiv njega morao da bude obustavljen kako ga ne bi hapsili na aerodromu, što bi bio strahovit međunarodni incident.

Uostalom, i pored toga što smo nasledili ranije vojne predmete i poternice za ratne zločine, koje su izdavale istražne sudije pre 2000. godine, Tužilaštvo za ratne zločine je do sada dalo veoma mali broj naredbi za poternice - kaže Vekarić.

Hrvati najviše traže Srbe


Izvor iz Interpola kaže da Srbija zaista potražuje oko 400 osoba, ali da je to cifra koja je umnogome manja u odnosu na zemlje u okruženju.


- Pa Hrvatska je samo na ime ratnih zločina počinjenih tokom rata raspisala međunarodnu potragu za oko 500 Srba, a neke zemlje u okruženju su predale više hiljada tih zahteva.

 

U krajnjem slučaju, ovih 400 poternica, ne predstavlja i 400 predmeta, jer se samo za Dobrovoljačku uz Ejupa Ganića traga za još 30-ak osoba - navodi izvor "Vesti" iz centrale Interpola u Beogradu.

S druge strane, u beogradskoj centrali Interpola odgovaraju da policija nikada ne daje pravna mišljenja, već to čini sud.

- Interpol se ne bavi revizijom poternica bilo koje zemlje, nije je to organizacija koja vrši proveru pravne utemeljenosti sudskih odluka suverenih država.

Interpol jedino ima pravo da na osnovu stava tri svog Statuta, neke poternice suspenduje i to u slučajevima rasne, verske, nacionalne ili političke obojenosti.

Otuda je ideja da nam oni predlože da revidiramo poternice najblaže rečeno neozbiljna - kaže izvor iz ove organizacije i dodaje da je najverovatniji povod za ovu priču to što je Interpol nedavno suspendovao neke srpske poternice protiv nekih čelnika u Bosni.


- U nekoliko slučajeva, centrala Interpola je zaista zabranila distribuciju nekih naših poternica što će se uskoro naći kao tema na sledećem bordu direktora Interpola.

Ali ponavljam da to nije bilo osporavanje naših zahteva. Interpol nikada ni jednoj zemlji nije osporio predate poternice. U krajnjem slučaju, pa kako je onda Ganić uhapšen - pita se ovaj sagovornik i dodaje da je još čudnija izjava da su neke od tih optužnica "glupe".


- Srbija nikada nije predala Interpolu ni jednu smešnu, glupu ili političku poternicu. Potpuna je neistina da su se na njima našli Havijer Solana, Bil Klinton, Madlen Olbratj, Toni Bler ili Bernar Kušner. Za Kušnera je jedino tačno da se nalazio na istoj optužnici zajedno sa Agimom Čekuom i Hašim Tačijem, ali se on ipak nije našao i na međunarodnoj potrazi - zaključuje ovaj sagovornik.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online