Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 19.12.2013.
12:42
N. Jokić - Vesti A

Sledi decenija "ispunjavanja uslova"

Srbija će 21. januara otpočeti pregovore o prijemu u EU i sada je čeka decenija ispunjavanja uslova iz pregovaračkih poglavlja. Tekst zaključaka sastanka evropskih ministara, koji treba da potvrde šefovi država i vlada EU, potvrđuje činjenicu koju je zvanični Beograd dugo odbijao da prihvati: put Srbije u EU vodi preko Kosova.

Protest u Kosovskoj Mitrovici protiv Briselskog sporazuma (Foto: Arhiva)
 

O tome kakva uzbrdica čeka Srbiju govori i činjenica da su ministri spoljnih poslova EU u utorak odlučili da uoči samog prijema u članstvo EU, treba da bude postignut pravno obavezujući sporazum o "sveobuhvatnoj normalizaciji" odnosa Srbije sa Kosovom. Ova formula se donekle može protumačiti kao kompromis jer je Nemačka insistirala na izrazu "puna normalizacija" za koji je Priština tvrdila da znači priznanje.

Članice drugog reda

Srbiju čekaju teške reforme u oblasti pravosuđa, bezbednosti, zdravstva, prosvete i ekonomije, i naročito u poljoprivredi. Sve ove reforme Bugarska i Rumunija nisu ispunile pa su ipak bile primljene u EU 2006, pre svega zbog njihove lojalnosti SAD i NATO-u. Zato su postale neka vrsta članica drugog reda, teritorija jeftine radne snage za krupnu evropsku industriju.

Jedan sagovornik "Vesti" blizak nemačkim izvorima kaže da je ovakav "ustupak" Berlin lako učinio jer je proces pregovora za prijem dug i trajaće bar još deset godina.
- Ko zna šta će se sve dotle desiti - kaže on.


Kao veoma moguću varijantu pominje da će Srbija pre prijema morati da se obaveže da neće blokirati prijem Kosova u EU. Slično je bilo sa Kiprom koji je 2004. potpisao da neće blokirati evropsku integraciju Turske.


Zbog toga što je sve ovo na dugom štapu niko se direktno i ne bavi pitanjem da li će jednog dana Beograd morati eksplicitno da prizna nezavisnost Kosova.


Odluka EU da otvori pregovore sa Srbijom nije iznenađujuća jer je Beograd ispunio sve evropske, odnosno nemačke uslove. Srbija je ukinula svoje institucije na severu Kosova i prihvatila da ne ometa njegovo funkcionisanje kao nezavisne države.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.12.2013. 13:44
Ah kako bih volio slobodu od okupacije, pa da uđem u hohštaplerske ambasade Britanije, SAD-a i Njemačke i EU i kažem: MARŠ NAPOLJE! MARŠ NAPOLJE BANDO POKVARENA! :)
Četvrtak 19.12.2013. 13:39
Деценија,а НАЈВЕРОВАТНИЈЕ и више сатанизације Србије
Četvrtak 19.12.2013. 15:13
Još gospodin Dačić kaže istorisko za Srbiju hahhahaha...Srbija neće samo završiti na Kosovu,Srbija će završiti u Beogradu,a srpske granice će biti pored Beograda...To će da se dogodi i prije desetak godina..Evropa tačno poznaje srpsku naivnost,odnosno slabost,i nemaju prepreka da ostvare svoje ciljeve..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online