Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.12.2013.
06:13
B. Grujić - Vesti A

Učenici koji zarade svinju

Najbolja škola u Vojvodini, na čelu sa direktorom Vitomirom Radakom, opet je u žiži svetske javnosti zbog zanimljive ideje koja je ovih dana dobila i svoju realizaciju, da učenici ove škole sami organizuju svetsko prvenstvo u rukometu.

Svake godine se kupi svinja
 

- Izložili smo svoju ideju svim ambasadama država učesnica svetskog prvenstva u rukometu. Naši pobratimi iz Norveške su se prvi javili da podrže projekat. Norveški grad Narvik i Kikinda više od 30 godina su bratski gradovi, a u centru Kikinde izgrađen je hotel koji je dobio ime upravo po ovom gradu. Učenici su sami osmislili simulaciju svetskog rukometnog prvenstva i sami započeli pisanje projekta.

Mali navijači podržali reprezentaciju Norveške

Ljudi iz norveške ambasade sa oduševljenjem su nas podržali i pomogli da sprovedemo ideju, a odmah je usledio i srdačan poziv da budemo gosti ambasade - objasnio je direktor Radak. Pedesetak učenika, uglavnom sportista koji igraju rukomet u okviru svetskog školskog prvenstva, nekoliko nastavnika i direktor bili su proteklog vikenda gosti norveškog ambasadora u Beogradu, Nilsa Ragnara Kamsvaga. Bilo je zanimljivo čuti nešto o istorijatu zgrade u kojoj ambasador živi sa svojom suprugom i o njihovom životu u Srbiji.

Direktor škole Vitomir Radak sa norveškim ambasadorom Nilsom Ragnarom Kamsvagom
 

Na povratku iz Beograda mala kikindska ekspedicija svratila je u Zrenjanin i odgledala utakmicu između rukometnih reprezentacija Norveške i Španije. Kao nagradu za sjajno navijanje reprezentativke Norveške su svojim malim prijateljima poklonile su dresove, što je izazvalo opšte oduševljenje.
 

Profesori spremaju čvarke

Inače, direktor škole Vitomir Radak upošljava svoje đake na svaki mogući način. Svake godine škola organizuje tradicionalni banatski svinjokolj, koji se u dvorištu škole izvodi po starim tradicionalnim običajima.

- Svinjokolj radimo već nekoliko godina, a svinju kupujemo od učeničkih para, zarađenih od prodaje povrća koje učenici uzgajaju u školskom povrtnjaku. Kada se svečani obred svinjokolja završi i ukusni čvarci, kobasice i ostali marifetluci budu postavljeni na zajedničku trpezu, u goste pozivamo prijatelje iz drugih osnovnih i srednjih kikindskih škola. Napravimo pravu feštu i gozbu o kojoj se priča do naredne godine i novog svinjokolja - priča direktor Radak.


Inače, u ovoj školi sve se postiže radom, pa i đački nestašluci bivaju kažnjeni - radnim satima. Kad su bivši učenici provalili u školu i obili nekoliko nastavničkih ormara, odradili su kaznu od 50 sati društveno-korisnog rada tako što su svakodnevno učestvovali u krečenju fasade škole. Direktor Radak kaže da nije želeo da njegovi bivši učenici nadoknade materijalnu štetu, nego da budu kažnjeni nekom vaspitnom merom.
 

Kad profesor tranžira meso
 

- Naši bivši učenici su radili na uređenju dvorišta i enterijera škole. U neku ruku, oni su zaslužni što je škola umivena i doterana. Radili su sve, od betoniranja do krečenja, a plevili su i travu. Jedan mi je rekao da će nam ako zatreba naredne godine pomoći volonterski. Oni su sada ozbiljni i odgovorni momci koji ne kriju da su ovu provalu uradili u trenutku nepromišljenosti - naglasio je direktor Radak.


Škola je ove školske godine osvojila nagradu "Dr Đorđe Natošević" kao najbolja obrazovna ustanova u Vojvodini i to u kategoriji predškolskih, osnovni i srednjoškolskih ustanova.

Ugovor sa Nemcima

Osnovna škola "Sveti Sava" prva je u Srbiji potpisala Sporazum o razumevanju sa Ambasadom Savezne Republike Nemačke, koji učenicima osmog razreda omogućava da besplatno polože takozvani DSD ispit iz nemačkog jezika i steknu međunarodno priznatu diplomu o znanju nemačkog. Potpisnici memoranduma bili su pedagoški savetnik nemačke ambasade Boris Menrat i direktor škole Vitomir Radak.

Sreda 18.12.2013. 09:20
INTERESANTANA I LEPA PRIČA . SVE POHVALE .
Sreda 18.12.2013. 14:28
znaci svinja.znaci kale,znaci kofer.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online