Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
42
Ponedeljak 16.12.2013.
13:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

"Kosovo smo praktično predali"

Od 2000. godine nijedna vlast se nije ozbiljno pozabavila pitanjem Kosova, a sada žurimo u Evropsku uniju i zato činimo sve veće i veće ustupke zapadu. Mi danas rešavamo pitanje statusa sa onima koji su nas bombardovali i koji čine sve da Kosomet izgubimo. To je nacionalni mazohizam, kaže je Radovan Radinović, vojni general u penziji u razgovoru za "Vesti".

Radovan Radinović, vojni general u penziji

Kako vam sada izgleda situacija na Kosovu?
- Ovo je praktično predaja Kosova. Ne mora značiti da je to formalno priznavanje, ali je faktičko prihvatanje.


Hoće li to olakšati život Srbima koji tamo žive?

- Iseliće se Srbi koji ne žele da žive u samostalnoj državi Kosovo. Ne raduju se tome, ali će tako biti. Pritisci sa zapada se nastavljaju i to je budući scenario.

Na koju vlast mislite?
- Od 2000. godine pa na ovamo sve su radile isto. Ni ova današnja ništa nije bolja.


Sređivanje situacije na KiM je uslov napretka Srbije ka EU...
- Žurimo u zajednicu koja je na izmaku, koja nema nikakav identitet i koja je prilepak američke strategije dominacije. Ko zna šta će biti sa tom Evropom kada dođe vreme da mi uđemo u EU. Zbog toga što se nama žuri, traže nam da ispunjavamo sve gore i gore uslove i da pravimo velike ustupke.
 

Mogli smo i drugačije

Da li je Srbija imala drugi izbor?
- Da, ali ne sada. Kada je donesena Rezolucija 1244 SB UN ništa nismo preduzeli da se iz tog dokumenta nešto realizuje. Vlasti su činile sve da se pitanje Kosova uopšte ne postavlja.

Šta smo na tom putu ka Evropi izgubili?
- Prvo sebe i svoju tradiciju, a onda i petnaest odsto teritorije.


Koliko vlast uopšte poštuje ono što želi narod?
- Ne puno. Čak i da smo raspisali referendum, vlast to ne bi poštovala. Sudbinska pitanja se ovako rešavaju. Glupo je juriti u bitku koja će unapred biti izgubljena. Mi danas idemo da rešavamo pitanje statusa Kosova sa onima koji su nas bombardovali i koji čine sve da ga izgubimo. To je nacionalni mazohizam. Ne smemo nikada da zaboravimo ni kao država ni kao narod sve žrtve koje su pale. Na sramotu naše države one se više i ne popisuju. Čak nije saopšten ni potpun broj ukupnih žrtava NATO agresije na Srbiju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.12.2013. 13:11
Космет народ Србије није предао већ је то одрадило оних 100-200 из владе који су кликали зелено дугменце а за до добили по мало пара и по неки станчић. Ови на власти су највећи издајници икада који су постојали у некој држави на овој кугли земљској. Надам се да ће умирати од тумора сви до једног.
Ponedeljak 16.12.2013. 13:15
KOSOVO je država koja ima svoje SUDSTVO , POLICIJU . CARINU I GRANICU priznali mi to ili ne . To što mi "uživamo" dok nam VUČIĆ I DAČIĆ PRODAJU MUDA ZA BUBREGE TO GOVORI DA SMO MNOGO OBOLELI KAO NAROD .
Ponedeljak 16.12.2013. 13:19
sve je lepo objasnio
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online