Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.12.2013.
09:21
Z. Gligorijević - Vesti A

Đavo od tikve, pingvin od patlidžana

Veština rezbarenja figura od voća i povrća, karving, kao i rezbarenje portreta u tikvama postao je veoma unosan biznis za Predraga Pavlovića iz Jagodine i Vladimira Vukičevića iz Vukmanovca kod Rekovca. Zanimljivo je da su se obojica ovom zanatu učili preko interneta, a potom se sami usavršavali vežbanjem.


Predrag se time bavi pet godina. Pronašao je mnogo informacija na internetu i rešio je da se oproba. Počeo je da na lubenicama piše imena svoje dece. Iako mu nije išlo kao što je očekivao, jer su lubenice pucale, nije se pokolebao. Pošto u Srbiji ne postoji škola gde bi se izučavala ova drevna tajlandska veština, nastavio je da vežba.

- Uspeo sam da odradim neke dekoracije koje su za mene pre toga bile nezamislive. Za rezbarenje najčešće koristim lubenice i dinje, mada je i ostalo voće veoma zahvalno. Slavljenici obično unapred imaju ideju za izgled stola sa voćem, a nekada ja iznesem svoj predlog. Dogodi se da njihova zamisao nije ostvariva. Tako su mi tražili da izrezbarim lubenicu na osnovu fotografije njihove kuće, automobila sa vozačem ili mladenaca - priča Predrag za "Vesti".


Posao nimalo nije lak, jer se nikada ne zna na šta će se naići ispod kore i kog je kvaliteta voće. Potrebno je i uklopiti boje, a nekada i naći kontrast među njima. Oblik voća je takođe bitan faktor u izradi dekoracija.

Ne jedu dekoracije

Vladimir kaže da retko ko želi da raseče lubenicu pretvorenu u cvet ili figuricu. Naručioci ih čuvaju u frižideru dok ne uvenu. Njemu je najzanimljivije kada deca stoje pored njega i gledaju kako on pravi figurice.

- Pošto je leti sezona godišnjih odmora, voćne dekoracije najčešće radim za naše ljude koji žive i rade u inostranstvu. Tada je asortiman voća veoma veliki i kada se pusti mašti na volju rezultat je i više nego očigledan. Do pre godinu-dve problem je bilo pronaći lubenice i dinje u zimskom periodu, ali sada to više nije problem - kaže Predrag.


Izrezbareno voće nikada ne premazuje želatinom, niti ga tretira lakom za kosu, jer deluju veštački. Vladimir je pravi majstor, naročito, u izradi figura i porteta. On ne pravi crteže, već pusti maštu na volju, ali čim vidi voće ili povrće, zna šta bi mogao od njega da napravi. Pingvine pravi od patlidžana, ježa od kruške i zrna grožđa koje poređa po čačkalicama, od jabuke pravi labudove, šargarepu pretvara u leptira, a crni luk u hrizantemu.


- Najlakše se radi sa lubenicama i dinjama, kao i raznim vrstama tikvi. Prvo sam od dinje napravio cvet, a potom sam ga izradio od lubenice. Onda sam počeo da pravim korpe od kupusa i lubenice, a kasnije i figurice i voćne dekoracije. Naučio sam tako što mi je Ungi Džej iz Singapura, prijatelj s Fejsbuka, poslao snimak na kome mi je objasnio kako on to radi. Potom sam na internetu video sve što me je interesovalo - kaže Vladimir.


On dodaje da gotovo svakodnevno ima posla od aprila do oktobra, ali ga angažuju i preko zime kada lubenice donose iz inostranstva. Zanimljivo je i da je on sam napravio nožiće koje koristi za rezbarenje, a kod Kineza je kupovao modle kojima je dobijao željene oblike.


- Da imam prave noževe, mogao bih dete da napravim - šali se ovaj veseli mladić. - To je veoma pipav posao koji nije moguće raditi u galami, jer traži veliku koncentraciju. Dovoljno je da otpadne jedan listić i celu lubenicu mogu da bacim. Zato figurice modeliram uz muziku koju volim. Najviše vremena mi je potrebno za portrete. Samo za jedan mi je potrebno minimum šest sati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online