Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Ponedeljak 09.12.2013.
15:04
Đ. Barović - Vesti A

I Tirana na vojnoj vežbi kod Preševa

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je "Vestima" da će u vojnoj bazi Jug kod Preševa sredinom sledeće godine biti održana dvonedeljna vežba Platinasti vuk na kojoj će, uz brojne druge armije, učestovati i oružane snage Albanije.

To će biti prvi put u istoriji diplomatskih i vojnih odnosa dve zemlje da albanske snage legalno, na poziv zvaničnog Beograda, zakorače na srpsku teritoriju.

Vruć zalogaj: Nebojša Rodić, ministar odbrane Srbije
 


Inače, albanska vojska je na teritoriju Srbije ulazila u više navrata, počev od 1913, a poslednji put 1999. tokom NATO agresije na Srbiju kad je na Kosovo poslala i nekoliko svojih elitnih jedinica kao podršku snagama UČK.


Ministarstvo odbrane Srbije još nema odgovor Tirane da li prihvata poziv.


- Vežba se održava u saradnji sa Marinskim korpusom Evropske komande OS SAD, uz učešće vojnika Bugarske, Rumunije, Albanije, Makedonije, Azerbejdžana, Nacionalne garde Ohaja i Velike Britanije. Pozivi su poslati, ali još nemamo konačnu potvrdu o učešću Albanije jer je vežba u fazi planiranja - navode u Ministarstvu odbrane Srbije.

Pašićev kredit za ustanak Albanaca

Bjelajac kaže da ipak nije sve crno-belo jer se zaboravlja da je Srbija u više navrata pomagala oslobodilačke težnje naroda Albanije čije su oružane formacije nekoliko puta bile i deo srpske vojske.
- Pa Nikola Pašić je uzeo međunarodni kredit kako bi pomogao ustanak Albanaca protiv Turaka, a "albanske žandarmerijske čete" su učestvovale u borbama na strani Srbije - naglašava ovaj istoričar.

Mile Bjelajac, naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju Srbije, poručuje da bi mu bilo mnogo draže da su srpski vojnici poslati na Kosmet ili u Albaniju. On podseća da je novija istorija puna primera raznih albanskih formacija koje su nelegalno ulazile na srpsku teritoriju.


- Međutim, ovde nije problem legalno učešće Albanije u nekoj vojnoj vežbi na našoj teritoriji, već pokušaj nasilnog brisanja neprijatne prošlosti dva naroda. Amerikanci smatraju da je ovo način da se izglade odnosi tako što će se vežba održati baš na jugu Srbije, gde su i dalje sveža sećanja na pobunu iz 2000, a Albanci ne odustaju od pripajanja Preševske doline Kosovu - ocenjuje Bjelajac.


Iz Ministarstvu odbrane poručuju da će Platinasti vuk 2014, doprineti uvežbavanju pripadnika različitih armija za zadatke koji ih mogu očekivati u budućim "multinacionalnim operacijama".


- Sadržaj vežbe je usko povezan s misijama i zadacima koji se realizuju u zoni operacija - patrole, konrolni punktovi, obezbeđenje baze, pratnja konvoja i slično - objašnjavaju u Ministarstvu.


General Miloš Đošan, komandant PVO na Kosovu tokom NATO agresije, a zatim i načelnik Komisije za primenu vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu na sve ovo "krsti se i levom i desnom rukom".

Nije prva zajednička vežba

U Ministarstvu odbrane Srbije tvrde da vežba na Jugu Srbije neće biti i prva na kojoj su učestvovali pripadnici armija dve zemlje.
- Pripadnici oružanih snaga Srbije i Albanije i ranije su učestvovali na zajedničkim aktivnostima poput vežbe u Turskoj, Hrvatskoj i Albaniji - navode iz Ministarstva odbrane.

- Iskreno, sve to mi ne sluti na dobro. Ni Amerikanci ni Britanci nikada neće ništa potrošiti iz čista mira, a posebno ne benzin i ljudstvo koje će angažovati na ovoj vežbi. Daj bože da je to samo pokušaj tihog uvlačenja Srbije u NATO, a ne uvlačenje naše zemlje u "multinacionalne misije" koje će se po svetu boriti za račun interesa SAD i Velike Britanije. Ne zaboravimo da je i napad na SRJ 1999. takođe bio označen tim "nevinim terminom" - zabrinut je ovaj general.


On tvrdi da će izvođenje vežbe na prostoru Juga Srbije samo još više ohrabriti albanske lidere da traže pripajanje Kosova.


- Svako zveckanje oružjem ima svoju svrhu i plašim se da je ovde ta namera više nego jasna - zaključuje general Đošan.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.12.2013. 15:13
Boze sacuvaj... pa oni nisu normalni. Kroz celu istoriju albanci pluju na nas, a mi njih u goste zovemo. Pa zna se, da se vampir nikad u goste zove... nikad!!!
Ponedeljak 09.12.2013. 15:27
Hahahahaha! koji glupani!
Ponedeljak 09.12.2013. 15:24
E pa ljudi ovo je kraj, nek najzad priznaju Kosovo podele teritoriju ili sta vec samo nek narod ne prave ludim.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online