Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 04.12.2013.
18:33
Beta A

Tači: Zajednica opština nije republika

Premijer samoproklamovane republike Kosovo, Hašim Tači, izjavio je da zajednica srpskih opština neće imati ovlašćenja političkog ili etničkog entiteta. Uoci nove runde dijaloga premijera Srbije i Kosova u Briselu, Tači je za Radio Slobodna Evropa rekao da će statut, oblik, organizacija i rad te zajednice u potpunosti biti u skladu sa Ustavom Kosova i briselskim sporazumom.

Premijer samoproklamovane repbulike Kosovo Hašim Tači
 

"Zajednica (opština) je konsultativni, dobrovoljni mehanizam. Njena ovlašćenja će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom, zakonima i sporazumom od 19. aprila. Neće imati niti veća a ni manja ovlašćenja od zajednica ostalih opština na Kosovu. Biće
konsultativni, neobavezujući mehanizam, bez ikakvog izvršnog ili zakonodavnog karaktera", rekao je on.

Pročitajte sve o dijalogu Beograda i Prištine OVDE

Svako drugo nastojanje ili svaka druga interpretacija njenog rada biće neprihvatljiva i neostvarljiva. To je stav Kosova i EU, kazao je Tači.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je uoči nastavka dijaloga da se najteži razgovori mogu očekivati oko sudova koji će biti u severnoj Mitrovici. Tači navodi da mogu postojati pretenzije za raskorak u sudskom sistemu kada se radi o severu, ali da se to neće ostvariti.
 

"Policijski i pravosudni sistem će biti jedinstven i u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova", kaže on.

Govoreći o izborima, Tači je naveo da se sada i srpska zajednica integriše u institucionalni i pravni sistem na lokalnom i centralnom nivou i da će se volja građana poštovati. Tači je najavio da će da sarađuje sa svakim izabranim predsednikom opštine bez obzira na etničku pripadnost i da očekuje da se sastane i sa srpskim predsednicima opština.

Kosovski premijer je zaključio da uspeh lokalnih izbora definitivno iskorenjuje uticaj Srbije na Kosovu.

"Neće biti Republike Srpske, niti autonomije, a niti pretenzija za teritorijalnu podelu Kosova. Kosovo je jedno, jedinstveno, nedeljivo, i radićemo na evropskoj budućnosti građana", rekao je Tači. 

POVEZANE VESTI

Sreda 04.12.2013. 18:37
A TI NISI PREMIJER.......... TI SI OBICNO SIPTARSKO DJUBRE, PROIZNIKLO IZ SVAPSKE GUZICE. KAD TAD ............ U PRISTINI! SMRT BALISTIMA
Sreda 04.12.2013. 19:36
...Hirug Taci, gospodine taci, ni KiM nije republika, ali za osvojace jeste, jer(kako stime pokrivaju svoj zlocin)tako pokrivaju i tvoje praksu vadjenje srbske unutrasnje organe da bi ih na crno prodavao i stim novecem placao NATO okupatori srbije, da te pred medjunarodni sud pravde stite, da im nisi od korius do sad bi poljubio metalna vrata u Hag, ali naci ce se vrem i zato...Kosovo je Sebija.
Četvrtak 05.12.2013. 00:07
"Velika i znacajna zajednica srpskih opstina " (Dacic) "bez ikakvih izvrsniih ili zakonodavnih ovlascenja" (Taci). Od sarene laze do cinjenica u jednoj recenici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online