Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 02.12.2013.
12:42

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

DS vraća vilu braći Božić?

Braća Dragan i Robert Božić sa severnoameričkog kontinenta u prvoj polovini iduće godine trebalo bi najzad da uđu u posed očevine, vile u Krunskoj ulici u Beogradu, inače konfiskovane posle Drugog svetskog rata inženjeru Dobrivoju Božiću, čuvenom srpskom pronalazaču železničkih kočnica, koje su i danas u upotrebi širom Evrope.

Foto: Ilustracija

Sada je u Božićevoj vili sedište Demokratske stranke, a od 1945. godine prethodni korisnici su bili iračka i kanadska ambasada, kao i beogradska opština Vračar.


- Na Višem sudu u Beogradu rasprava o rehabilitaciji Dobrivoja Božića je završena i do kraja ove godine trebalo bi da stigne, uveren sam, pozitivno rešenje. Jer, on nije bio učesnik u Drugom svetskom ratu, nije tad bio ni u jednoj vojsci i ni zašta se ne tereti. Takođe, nikad u životu nije bio suđen. Čim stigne rešenje očekujem da Agencija za restituciju završi započeti posao oko vraćanja vile Draganu i Robertu - kaže za "Vesti" Vidosav Vidaković, advokat Božićevih sinova.
 

Selidba bez odlaganja

Prema rečima advokata, jedino što bi braću Božić moglo usporiti da uđu u posed očevine je činjenica da po aktuelnim propisima, u trenutku vraćanja vile, zatečeni zakupac ima pravo da je koristi još tri godine.
- Verujem da se to neće desiti, jer je Demokratska stranka voljna da ispoštuje odluku državnih organa i iseli se čim se vila i formalno vrati braći Božić - zaključuje advokat Vidosav Vidaković.

Robert je rođen u Kanadi i danas živi u Njujorku, dok je stariji Dragan ostao u Kanadi, gde je kao dečak stigao zajedno sa roditeljima-emigrantima, neposredno posle Drugog svetskog rata.


S obzirom na pravnu začkoljicu da se u Srbiji imovina vraća samo onima koji su imali jugoslovensko državljanstvo u trenutku konfiskacije ili nacionalizacije, a budući da mlađi Božićev sin nije rođen u Srbiji i da u momentu konfiskacije Dobrivojeve imovine nije mogao imati državljanstvo ni Srbije ni Jugoslavije, advokat Vidaković kaže da Robert ipak neće imati problema.


- Po našim zakonima stranac može u Srbiji da nasledi imovinu po principu reciprociteta. A pošto je oduvek državaljnin Jugoslavije, odnosno Srbije, mogao da nasleđuje imovinu u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, to isto pravo ima i Robert Božić u Srbiji - zaključuje advokat Vidosav Vidaković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.12.2013. 13:37
zuti proliv ce uskoro napipati krompirista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online