Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 01.12.2013.
13:05
Dragan N. PETROVIĆ A

Šeik i Nole prve komšije

Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan iz Abu Dabija kupio je letos, za 1,5 miliona evra hotel Jugobanka koji je nedavno srušio do temelja i spremio se da zida, a stotinak metara dalje gradiće hotel i najbolji srpski teniser.

Novak i dalje rado odlazi na Kopaonik
 

Sa velikom radošću i nadom turistički radnici na Kopaoniku najvećem i najpoznatijem ski-centru u Srbiji, primili su vest da će podno Pančića, na samo stotinak metara od šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, hotel graditi i najpoznatiji srpski sportista i ambasador Srbije u svetu Novak Đoković.

Povratak Đokovića


Prve teniske korake Đoković je napravio kao dečak upravo na Kopaoniku gde su njegovi roditelji imali ugostiteljski objekat. I kasnije, kad je postao popularan i slavan, Novak je uvek dolazio na planinu koju mnogo voli i za koju ga vezuju najlepše uspomene, voli skijanje i dobar je skijaš. Turistički radnici i gosti Kopaonika kažu da Nole ne dolazi već da se vraća na planinu sa koje je samo privremeno otišao.

Veliki prijatelj prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan iz Abu Dabija kupio je letos, za 1,5 miliona evra hotel "Jugobanka" na najboljoj lokaciji na Kopaoniku koji je nedavno srušio do temelja, poravnao zemljište i pripremio ga za izgradnju novog zdanja koje će, kako pišu mediji, imati površinu od oko 10.000 kvadrata.


U opštini Raška koja pokriva najveći deo turističkog centra na Kopaoniku još ne znaju da li će šeik graditi hotel ili rezidenciju, kako će objekat izgledati i koliko će koštati. Veruju da će biti nešto superskupo i superluksuzno. Pošto se radi o lokaciji u najužem delu nacionalnog parka, šeik se nije obraćao nadležnima u ovoj opštini, jer je po zakonima Srbije, za Kopaonik nadležno Ministarstvo građevine Srbije koje će, uvereni su svi na ovoj planini, uvaženom prijatelju Srbije u najkraćem roku obezbediti potrebne dozvole.


Vunene čarape

Na mestu hotela Jugobanke gradi se luksuzni hotel
 


Milinko Petrović, ugostitelj iz naselja Treska na Kopaoniku, kaže da je hotel Jugobanka srušen za samo nekoliko dana, gradilište je poravnato i ograđeno, radovi će početi na proleće i biće završeni samo za jedno leto.


"Šeiku pare nisu problem, ostalo će sve ići lako i brzo. Video sam Muhameda kada je prošle zime boravio ovde, bio je oduševljen Kopaonikom, još tada je rekao da će ponovo doći. S Aleksandrom Vučićem je sedeo u jednoj običnoj kafani pored puta Raška-Rudnica i ćaskao sa običnim ljudima, od jedne stare Kopaoničanke dobio je vunene čarape da ne nazebe na niskim temperaturama", priča Milinko Petrović.


Prema informacijama iz opštine Raška, koje su objavili i neki beogradski mediji, Novak Đoković će graditi hotel sa 1.000 kvadrata i 15 apartmana, uz samu ski-stazu, na mestu gde se sada nalazi poznati kafić "Doli Bel", koji je montažni objekat. Još se ne zna ni kako će izgledati hotel popularnog Noleta koji će, kao i šeik, dozvolu za gradnju tražiti i dobiti od Ministarstva građevine.


Sigurni dolazak šeika Muhameda i najavljeni dolazak Novaka Đokovića odmah je povukao druge biznismene i moćne kompanije da se zainteresuju za investiranje na najpoznatijoj srpskoj planini.  Trenutno je najzagrejanija kompanija Mubadala iz Abu Dabija, koja želi lokaciju na kojoj se nekada nalazio tokom NATO-bombardovanja porušeni hotel "Bačište". Predstavnici Mubadale najavljuju izgradnju ekskluzivnog hotela sa oko 500 ležajeva i svom pratećom infrastrukturom.

Ova kompanija želi da učestvuje u privatizaciji Skijališta Srbije i uloži ogroman novac u izgradnju nekoliko novih zatvorenih žičara, modernizaciju postojećih i posebno za izgradnju gondole od Brzeća do vrha Kopaonika. U nekim optimističkim planovima opštine Raška predviđeno je i da se gondola gradi i iz pravca Jošaničke Banje.
 


Bez skakaonice


Rade Dunjić, direktor hotela "Klub A" na Kopaoniku, kaže da ništa lepše nije moglo da se dogodi.


"Ko ne bi poželeo takve komšije, šeik Muhamed, Novak Đoković i drugi koji će doći ovde približiće naš ski-centar i onima koji nisu čuli ni za Srbiju ni za Kopaonik, doći će i puno novih i bogatih investitora, jedino se mora voditi računa da se gradi kako se do sada gradilo, da se ne zidaju soliteri i ne podiže grad kao na Zlatiboru, da Kopaonik sačuva ambijent koji sada ima i da priroda ostane netaknuta", poručuje Rade Dunjić.


Čuveni arhitekta Slobodan Mitrović projektovao je tako da Kopaonik bude svetski turistički centar. Na ovoj planini jedno vreme je tako i bilo, samo u jednoj sezoni ovamo je dolazilo i po 6.000 Engleza, bilo je Francuza, Italijana, Nemaca, Rusa... A onda su došle sankcije, pa ratovi. Kopaonik je više puta bombardovan i uprkos naporima ovdašnjih turističkih radnika nije povratio svetski imidž koji je imao. Dolaskom šeika Muhameda i Novaka Đokovića svet se ponovo vraća u turističko naselje podno Pančićevog vrha.
 

Kopaonik ima izvanredne ski-staze, ali nema značajnijih skijaških takmičenja. Sportski i turistički radnici na ovoj planini podsećaju da se u srećnim vremenima dok je bilo novca razmišljalo i o izgradnji velike skakaonice, slične Planici u Sloveniji, koja bi na krov Srbije dovela majstore visina i televizijske ekipe iz celog sveta. Skakaonica trenutno, zbog ekonomske krize, nije u planu, ali i to se, kažu zaljubljenici u skijanje, brzo može promeniti, pogotovu ako se za izgradnju jednog ovakvog objekta zainteresuje šeik Muhamed ili neko drugi iz Evrope i sveta.
 

Mondenski gosti


Direktor poznatog hotela "Olga Dedijer" i doajen turizma na Kopaoniku već tri decenije Milan Penjišević kaže da se mnogo obradovao kada je počela priprema terena za izgradnju hotela šeika Muhameda, a još više vest o gradnji hotela Novaka Đokovića.


"Ništa lepše za imidž Kopaonika, dolaskom šeika Muhameda i Novaka Đokovića bićemo ucrtani na svim turističkim mapama sveta, šeik i Nole će, siguran sam, ovamo privući i druga poznata imena, nići će još hotela, postaćemo mondensko zimovalište, doći će nam i mnogo novih i bogatijih gostiju, svi ćemo imati koristi", smatra Penjišević.

 

 

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.12.2013. 14:01
Лепо је то али плашим се да није то одскочна даска.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online