Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 30.11.2013.
19:49
RTS A

Žene na selu nemaju pravo na porodiljsko

Ženama koje žive ne selu i bave se poljoprivredom uskraćeno je jedno od osnovnih prava, pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje i nadoknade. To pitanje nedavno je stiglo do poslanica u parlamentu i pokrenuta je inicijativa da se njihov problem reši.

Žene na selu po ceo dan, svaki dan, rade i gaje decu a država im ništa ne daje
 

Tradicionalno žene na selu nemaju pravo na nasledstvo. Porodična gazdinstva retko se vode na njih. U lokalnoj vlasti skoro da i ne učestvuju, pa tako i ne čudi što im je uskraćeno jedno od osnovnih prava, pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje i nadoknade.

Njihovo radno vreme počinje u zoru, često se završava kasno uveče. Doprinose za peniziono i invalidsko redovno uplaćuju.

"Ja sam prijavljena, znači osigurana sam preko supruga i oni smatraju da ja nemam nikakvo pravo. Onda većina žena, ne samo ja, znači svesne smo toga, jer to je ta priča koju svima kažu, i onda niko i ne pokušava toliko i ne traži, jer smatra da ako je na selu nema nikakvo pravo", priča poljoprivrednica Milena Savić.

Priča Milene iz Kormana kod Aleksinca nije usamljen slučaj.

"Ukoliko je ona osigurana preko poljoprivrednog gazdinstva, jer ona sve vreme radi na tom svom imanju, a pored toga je majka, pored toga ima možda neku drugu trudnoću, zar nije najnormalnije da ona zapravo ne uživa ista prava kao i bilo koja druga zaposlena žena", pita Snežana Živadinović iz Društva za razvoj kreativnosti.

Žene poljoprivrednice i njihova prava ne prepoznaje nijedan zakon koji uređuje tu oblast.

Biljana Hasanović Korać iz Ženske parlamentarne mreže kaže da su propisi koji regulišu penziono i zdravstveno osiguranje poljoprivrednika više puta menjani u prethodnom periodu.

"Uglavnom se akcenat stavljao koje obaveze da plaća nosilac domaćinstva, svi članovi domaćinstva i izgubilo se iz vida prosto to pravo žena na nadokandu za porodiljsko odsustvo one koje se bave poljoprivredom", kaže Biljana Hasanović Korać.

Poslanice u okviru Ženske parlamentarne mreže pokrenule su inicijativu da se to pitanje uredi Zakonom. Međutim, iako je jasno propisano na koji način one mogu da uplaćuju državi doprinose, ostaje da se nadležni dogovore kako će njima biti isplaćivane nadoknade.

U Ministarstvu rada i Ministarstvu zdravlja koja treba da reše sporna pitanja, prošle nedelje niko ko bi o toj temi mogao da razgovara nije bio tu. Poručuju da se na tome radi, ali ne preciziraju kada će poljoprivrednice dobiti ista prava kao i sve zaposlene žene.

Subota 30.11.2013. 21:32
Nisam znao za ovu sramotnu cinjenicu. Krajnje je vreme da nas narod poradi u korist svake zene, a posebno da pokaze brigu za zene porodilje.
Subota 30.11.2013. 22:18
Svuda je ista priča i "kuknjava" o gašenju sela ! Jadan seljak i ako ostane na svoje ognjište rinta, radi, seje....a nema gdje prodati te svoje proizvode! Država uvozi voće ko zna odakle i ko zna kakvog (ne)kvaliteta a kod nas ljudi su primorani da bacaju jabuje i šljive, maline....Uvozimo pileće i svinjsko meso pitaj Boga čime hranjeno a naš seljak ne može da proda zbog raznoraznih taksi i nameta zdravu svinjetinu, jagnjetinu....itd! SVE APSURD DO APSURDA?! A tek kakav je život žene, majke, porodilje....u svemu tome galimatijasu.....PA VIŠE NEGO TEŽAK !!!
Subota 30.11.2013. 21:19
Svim zenama dati ista prava na trudničko i porodiljsko bolovanje za dva djeteta,bez obzira dali su zaposlene ili ne.Ta se tema spominje samo pred izbore,znaci uskoro ce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online