Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Ponedeljak 25.11.2013.
01:15
D. Dekić - Vesti A

Strogo poverljivo priznanje Kosova

Pregovoračka platforma o pridruženju Srbije Evropskoj uniji je tajna, a ovu iznenađujuću informaciju saopštio je šef evropske delegacije u Srbiji Majkl Devenport. Potvrda stiže i od premijera Ivice Dačića koji žali što se ne može uticati na pregovarački okvir Unije. Analitička javnost, međutim, sumnja da Brisel izlazi u susret Beogradu koji u stvari taji da na putu ka EU Srbiju čeka priznanje Kosova.

Majkl Devenport i Ivica Dačić: Vlada od nas krije i da postoji tajna
 

Dačić priznaje da ne zna kako će konačni tekst izgledati, jer kako objašnjava u fazi je usaglašavanja i članice EU daju amandmane. Pojašnjava da je reč o pregovaračkom okviru EU i da i Srbija treba da napravi pregovaračku platformu.


"To nije dokument, već pristup 28 članica EU i načelnog je karaktera. Ranije sam komentarisao da nisu dobri neki amandmani Nemačke, ili je to bio 'non pejper', pre nego što su postali amandmani koji kažu da bi Kosovo trebalo da bude uslov za zvršetak pregovora o svakom važnom poglavlju", rekao je premijer Dačić.

Ključ je Briselski sporazum


Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju ističe da je implementacija Briselskog sporazuma za sada ključ napretka Srbije na putu ka EU, dok će normalizacija odnosa s Kosovom biti praćena i tokom pregovora. On kritikuje Srbiju što blokira učešće kosovskih zvaničnika na nekim skupovima, kao i zbog "militantne" retorike dela srpskih zvaničnika.

Politički analitičar Dušan Janjić je pre više od mesec dana za "Vesti" tvrdio da je nemačko-britanski dokument stigao u Vladu, ali da ga srpski čelnici kriju. On sada ukazuje da skrivanjem istine srpska vlast na neki način ucenjuje i strane političare, pa Devenport na ovom fonu govori da platforma nije javna.


"Pregovori Hrvatske sa EU nijednog momenta nisu bili tajna, pa je ključ odluke naših vlasti hoće li ili ne u EU i zašto im smeta da narod zna šta je platforma, već se na kraju sve radi na prepad", kaže Janjić za naš list.

On podseća da dok Srbija radi "ispod žita", Hašim Tači svaki detalj pregovora iznosi pred skupštinu. Janjić tvrdi da nemačko-britanski amandman podrazumeva normalizaciju odnosa Beograda i Prištine kao preduslov za ulazak u EU, kao i da čim pregovarački okvir bude prihvaćen, prestaje neutralnost EU i neće biti nikakve koristi od pet članica EU koje Kosovo ne priznaju.


Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Slobodan Samardžić takođe sumnja da je tajnost nametnula vlast u Srbiji, ukazujući da je svaki detalj iz pregovora sa EU bio javan, pa sada odjednom postao tajni.


"Pristupni pregovori su po definiciji otvoreni, a i građani moraju da budu upoznati sa sudbinom zemlje. To što platforma neće biti poznata javnosti navodi na sumnje da postoji nešto vezano za Kosovo", kaže Samardžić.


On podseća da se krajem juna čulo da se ni u jednom pregovaračkom poglavlju ne može napredovati ako se ne ispune zahtevi o Kosovu i tumači da može biti i novih uslova.


"Mešaju nam se u svaki deo unutrašnje politike, pa traže i crno ispod nokta. Satelitska i vazalska vlada im ništa neće odbiti, ali im je neprijatno da to javno kažu naciji, pa sumnjam da su strani političari time što platforma neće biti javna izašli u susret našim političarima na vlasti", zaključio je Samardžić.

Daleko je konferencija

 

Tekst platforme biće tema međuvladine konferencije, a Ivica Dačić očekuje da će ona biti održana najkasnije do kraja januara 2014. Dušan Janjić, međutim, tvrdi da je Srbija navukla I bes najuticajnijih članica EU koje su ubeđene da sa svojom srpskom listom na severu Kosova hoće da legalizuje paralelizam institucija.


"Dok se to ne raščisti i dok se ne definišu odvojeno politička i tehnička pitanja o Kosovu, neće biti te konferencije", kaže Janjić koji taj skup očekuje u februaru ili martu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.11.2013. 01:31
Odavno se zna da je oko Kosova sve završeno. Samo se sada traži ko će biti Vuk Branković, a ko kneginja Milica. i kome će Sultanu utrapiti Oliveru. Od mnogo Branković mora se izabrati jedan.
Ponedeljak 25.11.2013. 01:33
Ko sme svesno da ceo narod vodi u zivo blato? Vode narod vezanih ociju kroz minsko polje u sigurnu propast i katastrofu! Ko uopste pita glupi narod sta hoce, mi znamo sta je dobro za vas!!! Valjda vise verujete nama nego svojim ocima.Sva sreca pa nemaju savesti, jer da imaju bilo bi im lose.
Ponedeljak 25.11.2013. 01:33
Pukni EU ove zime da zaboravim tvoje ime!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online