Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.03.2010.
11:04 >> 18:02h
Tanjug, Vestionline A

Sedam godina od ubistva Đinđića

Danas se navršava sedam godina od ubistva prvog demokratskog premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića. Članovi porodice i državni zvaničnici položili su cveće i vence na grob ubijenog premijera.

Do Đinđićevog groba u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju zajedno su došli supruga Ružica i sin Luka Đinđić, predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, potpredsednik vlade Božidar Đelić i ministar odbrane Dragan Šutanovac.
 

Na sedmu godišnjicu ubistva lidera DS-a i predsednika Vlade Srbije, grob su posetili i ostali ministri iz redova Demokratske stranke, G17 plus i Srpskog pokreta obnove, ministri iz Đinđićeve vlade, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i gradski funkcioneri, omladina Demokratske stranke i stipentisti Fonda "Dr Zoran Đinđić".

Predstavnici omladine DS-a došli su u organiozvanoj povorci od Vukovog spomenika a građanima koji su im se pridužili delili su bele ruže i sveće. 


Finale takmičenja u besedništvu u čast Đinđića održano je večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Predsednik Srbije je, proglasivši Tomu Vukića za pobednika takmičenja "Beseda u Zoranovu čast'', kazao da želi da završi ono što je Đinđić počeo.

''Verujem da u Srbiji i dalje postoji spremnost, nada i htenje, ali i obećanja. Moja namera je da ne bude nekoliko godina praznih obećanja, već da završim ovo što je Zoran započeo, a to ne mogu bez ovih mladih ljudi", poručio je Tadić.

Na Đinđića je izvršen atentat u dvorištu vladine zgrade 12. marta 2003. u 12.25 časova.
Atentat na premijera izvršen je iz zgrade Zavoda za fotogrametriju, koja se nalazi u ulici Admirala Geprata broj 14, u neposrednoj blizini zgrade Vlade Srbije.
Na premijera je pucao pripadnik jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović, koji je, kao i Milorad Luković Legija za ubistvo premijera pred Specijalnim sudom osuđen na 40 godina zatvora, a tu presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije. 


U okviru obeležavanja godišnjice Đinđićeve smrti biće predstavljena novo izdanje knjige "Jugoslavija kao nedovršena država", kao i digitalne kolekcije knjiga, naučnih članaka i Đinđićevih prevoda, a na skupu u Narodnoj biblioteci govoriće predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić.

Delegacija Liberalno demokratske partije, predvođena Čedomirom Jovanovićem, u kojoj je bio i izvetilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, položila je vence i upalila sveće u dvorištu Vlade Srbije na mestu gde je pre sedam godina ubijen premijer Zoran Đinđić.


Godišnjica ubistva premijera biće obeležena i tribinom "Sedam godina kasnije" u pozorišnom klubu "Zeleno zvono" u Zrenjaninu, a pokret "Novi optimizam" najavio je tribinu u formi emisije "Peščanik" na kojoj će govoriti poslanik u Skupštini Srbije Žarko Korać, pisac Laslo Vegel, urednica "Peščanika" Svetlana Lukić.

Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1950. u Bosanskom Šamcu. Sa suprugom Ružicom, koja je pravnik, ima dvoje dece. Studije filozofije je počeo u Beogradu, ali je bio uhapšen i osuđen na godinu dana zatvora, zajedno sa grupom studenata iz Zagreba i Ljubljane, koji su se suprotstavljali autoritarnom režimu.

Forum mladih Sandžačke demokratske partije (SDP) danas je, u sklopu obeležavanja sedam godina od ubistva prvog demokratskog premijera Srbije, pokrenuo akciju da jedna ulica u Novom Pazaru dobije ime po dr Zoranu Đinđiću.


Po završetku studija, nigde u zemlji nije mogao da dobije posao, pa je otišao u Nemačku, gde je doktorirao na Univerzitetu u Konstanci, a u Jugoslaviju se vraća tek posle 12 godina i pada Berlinskog zida.


U Demokratskoj stranci bio je od 1989. godine, kao jedan od njenih osnivača i njen najuticajniji predsednik. Posle pobede opozicije na lokalnim izborima 1997. i posle sukoba sa Miloševićevim režimom, postao je prvi gradonačelnik Beograda, koji nije bio član komunističke partije.
 

Tokom 2000. godine bio je glavni strateg i organizator kampanje opozicije, koja se 5.oktobra, završila odlaskom Miloševića s vlasti, a 2001. postaje premijer. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online