Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 20.11.2013.
01:43
Beta A

Tači: Izborima stavljena tačka na priče o podeli Kosova

Premijer tzv. Kosova Hašim Tači ocenio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) da su lokalni izbori na Kosmetu bili uspešni, i da su izborima "zatvorena vrata" za njegovu podelu ili regionalizaciju.

Hašim Tači, premijer tzv. Kosova
 

Prema njegovim rečima, izbori su pokazali da bojkot na severu Kosova nije uspeo, i takođe su bili "ozbiljan test rezultata dijaloga" Beograda i Prištine u 2013. godini koju je on ocenio "istorijskom" zbog prijema Hrvatske u Evropsku uniju i potpisivanja Briselskog sporazuma.

"Srbija i dalje ima svoje bezbednosne strukture na severu Kosova"

Kosovski premijer je takođe istakao da su 104 zemlje priznale Kosovo "što je više od polovine članica UN" i pozvao ostale zemlje da to učine i priznaju Kosovo kao političku realnost. Tači je rekao da Srbija još uvek ima svoje bezbednosne i pravosudne strukture na severu Kosova.

"U sprovođenju postignutih sprorazuma (Beograda i Prištine) ima pozitivnih pomaka ali i zaostajanja u njhovom  ostvarivanju". rekao je Tači i istakao značaj postizanja  sporazuma o telekomunikacijama i energiji.

Tači je rekao da on i vlada u Prištini veruju kako je održavanje lokalnih izbora "trenutak preokreta u međunacionalnim odnosima na Kosovu". "Izbori od 3. novembra su izvor nadahnuća za sve građane Kosova", rekao je Tači, ukazavši da je na njih izašlo više od 50 odsto upisanih glasača, da su "prvi put sprovedeni na celoj teritoriji Kosova" i da su na njima "prvi put učestvovali svi narodi".

Tači je takođe rekao da je na izborima pokazana "visoka politička klima i kultura", i da je problema bilo samo na tri glasačka mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Prema njegovim rečima, to su "izolovani incidenti" koje su počinili srpski ekstremisti.

Premijer Kosova je ocenio i da su ponovljeni izbori na tim glasačkim mestima 17. novembra bili uspešni. Tači je takođe zatražio od zemalja članica Saveta bezbednosti da razmotre predlog da se misija UNMIK-a okonča, odnosno da se transformiše u političku kancelariju UN na Kosovu.

"Vreme je da se misija UNMIKa pretvori u političku kancelariju UN-a koja će koordinisati aktivnosti agencija i institucija UN", rekao je Tači. Prema njegovim rečima, 2013. godina je "istorijska", zbog Briselskog sporazuma, potpisanog između Beograda i Prištine, ali i zbog prijema Hrvatske u EU kao "inspiracije za sve koji takođe žele članstvo".

Kosovski premijer je takođe ocenio da učlanjenje u EU ostaje jedina alternativa i nada za ovaj deo Evrope. Tači je izrazio nadu da će proces razgovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji je počeo 28. oktobra, biti okončan sledeće godine.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.11.2013. 02:31
Nasmejani i prezadovoljni Zmija! Eto, to je rezultat "promena" koje je Srbija dobila sa svojim vajnim "novim" vlastima.
Sreda 20.11.2013. 08:00
bice njima i tacki i zareza kad gvozdeni puk krene.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online