Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 18.11.2013.
18:39
Beta A

“Građani moraju da se pitaju o niklu“

Stranka Zeleni Srbije saopštila je danas da osuđuje rešenje Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja kojim se produžava dozvola za istraživanje nikla u okolini Trstenika i ističu da država mora da uvaži volju građana.

Zeleni Srbije: Nekoliko stotina radnih mesta ne može da nadoknadi štetu koju nikl nanosi ljudima i životnoj sredini (Foto: Arhiva)
 

U saopštenju se ističe da se tim potezom direktno krši Arhuska konvencija čija je Srbija potpisnica, a kojim se garantuje učešće lokalne samouprave u odlučivanju o životnoj sredini.


"Tom odlukom krši se i volja građana Trstenika, ali i Aleksandrovca, Kruševca, Vrnjačke Banje, Aranđelovca, Topole i drugih, koji ne žele negativne posledice koje sa sobom nosi eksploatacija nikla", dodaje se u saopštenju i podseća da su pre usvajanja tog rešenja, odbornici Opštine Trstenik jednoglasno usvojili odluku kojom se zabranjuje istraživanje i eksploatacija te rude na njihovoj teritoriji.
 

Pročitajte još:

* Kusturica: Ministar uništava Srbiju

Zeleni Srbije navode da se radi o interesu 300.000 stanovnika od kojih se polovina bavi poljoprivredom, i koji će ostati bez sredstava za život ako se zemljište ili izvori mineralne vode unište.


"Računica o koristima i šteti takvog projekta mora pored ekonomskog kapitala da sadrži i ekološki kapital životne sredine i zdravstveni kapital građana. Nekoliko stotina radnih mesta koje rudnik sa sobom nosi, to ne može da nadoknadi", piše u saopštenju.

Ministarstvo: Produženje dozvole za nikl po zakonu

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbija saopštilo je danas da je prilikom produžavanja dozvole za istraživanje nikla u Trsteniku poštovalo zakon.

"Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima nedvosmisleno kaže da prilikom donošenja odobrenja za nastavak geoloških istraživanja metaličnih mineralnih sirovina nije potrebna nikakva saglasnost lokalne samouprave", navodi se u saopštenju.

Precizira se da je zakonom predviđeno da tek u slučaju dobijanja odobrenja za eksploataciju lokalna samouprava izdaje akt o usaglašenosti eksploatacije sa odgovarajućom prostornim, odnosno urbanističkim planovima.


Zeleni Srbije smatraju da je Vlada Srbije dužna da poštuje volju lokalne samouprave i građana koji su je izabrali za svoje predstavnike.


"Zeleni Srbije se slažu da je ruda nikla dragocena, ali smatraju da je potrebno da se ona sačuva za buduće generacije koje će umeti da je iskoriste na način koji neće ugroziti životnu sredinu i druga prirodna bogatstva, koja su sigurno od većeg značaja", zaključuje se u saopštenju Zelenih Srbije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.11.2013. 18:47
Ако хоћете да уништите земљу 150 км квадратних онда дозволите вађење никла.Ако и ово допустимо онда смо заслужили да нас нема!
Ponedeljak 18.11.2013. 20:34
Koji gradjani? Jel ona puchina sto ih truju, gaze i izdaju njeni izabrani predstavnici ? Jel oni sto prodaju glas za par cHrvenih ? Znaju okupatori i njihovi dedinjski namesnici da se ta masa nece pobuniti ni kad ih krenu ubijati. "Ostace Srba za pod sljivu" - rece Tarabic, OPTIMISTICKI !!!
Utorak 19.11.2013. 08:00
Da su izbori tu nekako na pragu, možda bi na kratko.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online