Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.11.2013.
19:06
Beta A

Kod Kuršumlije nađen misteriozni stub

Tim arheologa našao je nedaleko od Kuršumlije bogato oslikani kameni stub iz antičkog perioda koji bi mogao da bude uvod u otkrivanje značajnog rimskog objekta na toj lokaciji.

Čudne pojave oko Kuršumlije. Prvo pronađen kameni zid, a sada i stub
 

"Tim arheologa iz Narodnog muzeja iz Beograda i prokupačkog Narodnog muzeja smatra da se ispod zemlje, gde je nađen kameni stub, nalazi značajan rimski objekat", kazala je arheolog Julka Kuzmanović-Cvetković.

U selu Visoka kod Kuršumlije, na površini zemlje nađen je kameni stub, visok oko 80 centimetara, oslikan s više od trideset znakova i, po tumačenju arheologa na terenu, jedinstven je u Srbiji. Stub je oslikan sa svih strana urezanim simbolima, krstovima s trouglastim krajevima, slikama životinja, četvorolisnom rozetom, kao i figurom čoveka koji drži luk i strelu ili štit.

"Ovakvi znakovi pojavljuju se i u poznom srednjem veku, na nadgrobnim spomenicima, ali pojedinačno, a ne ovako grupisano. Neobično je to što se ornamenti nalaze sa svih strana. Još sa sigurnošću ne možemo reći šta zapravo ovaj kameni stub predstavlja. Može da predstavlja scene iz svakodnevnog života, to mogu biti dvorske scene ili scene vezane za kult mrtvih i život nakon smrti", rekla je kustos Narodnog muzeja u Beogradu Emina Zečević.

Ona kaže da se radi o otkriću značajnom za buduća arheološka istraživanja i za arheološku nauku u Srbiji.

Stub je nađen na površini zemlje pored magistralnog puta Niš-Priština, a arheolozi pretpostavljaju da je bio usađen u zemlju. U okolini stuba su veliki kameni stubovi i ploče, za koje se pretpostavlja da mogu biti nadgrobne.

Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković iz Narodnog Muzeja Toplice u Prokuplju rekla je da pretpostavlja da se radi o verskom objektu, i da arheolozi pretpostavljaju da je pod zemljom značajan antički objekat.

"Komadi antičke opeke, delovi krovnog pokrivača, maltera i drugog materijala, pokazuju da je ispod značajniji antički objekat nad kojim je nazidano crkvište. Sigurni smo da duž ovog puta postoje važni rimski objekti", kazala je Juka Kuzmanović Cvetković.

Tim arheologa iz Prokuplja i Beograda na teritoriji opštine Kuršumlija sprovodi projekat "Arheološko nasleđe Kuršumlije" koji finansiraju Ministarstvo kulture Srbije, Opština Kuršumlija i Turističko preduzeće Planinka.

Okolina Kuršumlije nikada do sada nije bila arheološki istražena. Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković kaže da je teritorija te opštine veoma bogata arheološkim nasleđem, naročito iz rimskog i srednjovekovnog doba.

Tim arheologa će u narednih mesec dana popisti sve potencijalno značajne arheološke lokalitete, posle čega se, na pojedinim lokacijama, planiraju arheološka iskopavanja.

Četvrtak 14.11.2013. 19:16
Тренутно немамо битнија посла па трошимо паре на истраживање камења!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online