Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 14.11.2013.
11:43
RTS A

Rehabilitovano 113 Švaba iz Odžaka

Zahvaljujući potomcima, posthumno je rehabilitovano 113 podunavskih Švaba iz Odžaka, koji su ubijeni uoči oslobođenja, 1944. godine. Dokazano je da su bili nevini i da su likvidirani iz političkih i ideoloških razloga.

Ilustracija: Streljano 180 civila nemačke nacionalnosti

U osvit oslobođenja Jugoslavije, 23. novembra 1944. godine, ubijeno je više od 180 civila nemačke nacionalnosti. Zahvaljujući potomcima, veći deo njihe je posthumno rehabilitovan. 

Građani Odžaka, varošice na zapadu Bačke posle sedam decenija, dočekali su pravdu za nedužno nastradale podunavske Švabe. Po imenu i prezimenu, rehabilitovano je 113 osoba, odraslih ljudi i dece. Da su bili nevini i likvidirani iz političkih i ideoloških razloga, dokazano je u sudskom postupku na osnovu Zakona o rehabilitaciji iz 2006, a na zahtev ''Udruženja Odžačana Mosburg" u Nemačkoj.

Stevan Miler iz Udruženje Nemaca u Odžacima objašnjava da su to bili zemljoradnici, zanatlije, čak i dečaci od 13, 14 godina.

"Ubijeni su na užasan način, poljoprivrednim oruđem - ašovima, motikama, kundacima od pušaka", kaže Miler.

Spomenik žrtvama podignut je stotinak metara od masovne grobnice, na kojoj je, u međuvremenu, sagrađeno imanje. U Odžacima je pre Drugog svetskog rata više od 95 odsto stanovništva bilo nemačke nacionalnosti. Posle rata, mnogi vojvođanski Nemci povlačili su se sa nemačkom vojskom preko Dunava, ka Austriji i Nemačkoj. Bilo je i onih koji nisu ustuknuli pred novom vlašću, smatrajući da tokom rata nisu učinili ništa neispravno. Mnogi od njih, međutim, završili su kao žrtve osude za kolektivnu krivicu.

Odžačanka Ilonka Sekulić, u vreme tragedije imala je osam godina. Njen otac jedini je Mađar među rehabilitovanim licima.

"Ja sam sad ostarila, ali to mi je draga uspomena što je ipak objavljeno da nije bio neprijatelj ovoj zemlji, nikad, nikad, nikad... Nije se mešao u politiku", priča Ilonka.

Za potomke, rehabilitacija ima, pre svega, moralnu vrednost.

Dr Momčilo Pavlović sa Instituta za savremenu istoriju ističe da svako ko je bio podanik Kraljevine Jugoslavije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, a ko nije bio pripadnik fašističkih organizacija i drugih jedinica, ima pravo na rehabilitaciju. Na izlasku iz Odžaka podignut je još jedan spomenik - tu je, takođe 1944. ubijeno oko stotinu podunavskih Švaba. Za njih još nije zatražena rehabilitacija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.11.2013. 12:52
Da li su oni rehabilitovali što su pobili bombardovanjem 41, 45, 99, u novijoj istoriji, a da ne pričamo o zverstvima po Mačvi l918 i Srbiji. Kojim takve gluposti padaju na pamet samo
Četvrtak 14.11.2013. 13:34
To je samo posljedica nacističkog ponašanja Njemačke, pa je moralo da strada i nevinih Njemaca, tj. moglo se očekivati i ne treba da čude odmazde, jer su isto tako nevini srpski civili stradali od njemačke ruke iako vojne po principu 100 za 1 ubijenog, 50 za 1 ranjenog njemačkog vojnika, a na prostoru SSSR to je bilo 1000 za 1 ubijenog, 500 za 1 ranjenog njemačkog vojnika. Sve u svemu, boli me dupe za par nevinih Njemaca naspram 5 puta više pobijenih nevinih Srba od svakako njemačke ruke, plus štićenje ustaških pokolja. Sama Njemačka lagano je prošla nakon rata, kako je trebala da prođe, a o Hrvatskoj da ne pričamo. Sve "super rase".
Četvrtak 14.11.2013. 13:57
Ovaj uvod u buducnost me ozbiljno zabrinjava. Nece me iznenaditi ako za par godina ne rehabilituju I samog Hitlera I Pavelica, Stepinca su vec proglasili za sveca, sta je nama ocekivati od ovakvih svetaca? EU proekat Hitlera, ako Srbija odbije (trojni pakt) tek onda ce uslediti 21 mart....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online