Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 14.11.2013.
06:38
N. Đorđević - Vesti A

Srpska glavica za Ginisa

Tomislav Tanasijević, penzioner iz Batočine kod Kragujevca, usekao je u svojoj njivi glavicu kupusa tešku osam kilograma čiji je obim više od metra, koja nije mogla da uđe u bure od 60 kilograma. Zbog čega je kupus narastao toliko, i to baš u njegovoj bašti Toma nije znao precizno da objasni.

Ne može da uđe u manje bure

- Rasad za kupus sam dobio od tašte Zore Janićijević. Ona je posadila od istog rasada, ali glavice u njenoj bašti nisu ni približne veličine kao u mojoj. I zbog toga je pomalo ljubomorna. Doduše, seme je ona donela iz svog rodnog kraja, iz okoline Babušnice. Nećete verovati, ali donela ga je još 1976. godine. Može da bude da je narastao od bunarske vode kojim smo ga obilno zalivali - kaže Toma.


Na svega trećini ara Toma i njegova supruga Dušanka su letos posadili ovaj kupus. Osim, ove najveće glavice, i druge su približno velike, a posadili su 60 struka takozvanog "srpskog meleza". Nijedna nije ispod šest kilograma, pa su tako juče na gomili imali približno pola tone. Listovi su, kaže Toma u šali "kao slonovske uši" i misli da će biti velike muke kad se bude pravila sarma.


- Pola kila mesa treba za jednu sarmu - dodaje Toma.


Ali pre sarme i kupusa iz zemljanog lonca veća mu je muka kako da ga ukiseli. Probao je da svoj rekordni kupus stavi u bure, ali nije moglo. Ni komšije nisu verovale da je u Tominoj bašti toliko poraslo ovo povrće. Zato su došli i u mobu da pripomognu i da vide čudo od kupusa.


Toma je veseo čovek koji je preko 20 godina radio u Švajcarskoj u varošici između Ciriha i Sent Galena. Na pitanje šta je radio jednostavno odgovara.

Sa glavicom od osam kilograma: Dušanka i Tomislav Tanasijević
 


- Bio sam radnik. Sedam godina sam radio na farmi svinja kod jednog Švajcarca, posle toga na građevini. Zbog povrede kičme dobio sam invalidsku penziju i onda sam se vratio u rodni kraj. I dok sam tamo bio, svake subote sam dolazio u Batočinu. Otišao sam jer sam još u to vreme uvideo da u Srbiji koliko god da radiš, ne možeš ništa da stvoriš. Sada je jedan od naših sinova u Rivenbahu, a drugi je ovde, priča Toma koji živi u prostranoj kući i dvorištu.

Od jedne glavice 30 salata

Toma nam je znalački preračunao šta sve može sa jednom glavicom kupusa iz njegove bašte. Od ove od osam kilograma, kaže, može da se napravi salata za 30 gostiju na veselju. Veštije domaćice mogu da naprave 50 sarmi. Zbog vazduha ili vode, a možda iz zbog toga što je u pitanju taštin rasad, za jedno bure kiselog kupusa dovoljne su i dve - do tri glavice.


Dodaje da sve što ima stvorio je sa svojih deset prstiju. Sada uživa sa unucima, ide na pecanje i vozi bicikl. A bicikala ima desetak. Kaže za svaku aktivnost po jedan - namenski. Sa jednim ide na Moravu, s drugim u prodavnicu..... Kad nije tu o bašti koju su napravili za svoju dušu brine supruga Dušanka.


- Dok smo živeli u Švajcarskoj nosili smo kupus iz Batočine preko granice. U autobus po dva džaka stavimo, pa ga tamo lepo ukiselim i pravim sarme. Sada se odmaramo oboje i uživamo u onome što smo stekli - kaže na kraju Dušanka.

Četvrtak 14.11.2013. 06:46
Kupus je ove godine svuda dobro rodio, ja lično zazirem od prekrupnog povrća.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online