Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 13.11.2013.
18:42
Beta A

Učenici Albanci u Bujanovcu uče srpski jezik

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm i zamenica šefa Misije OEBS u Beogradu Pola Tide otvorili su danas u srednjoj školi "Sezai Suroi" u Bujanovcu kabinet za jezike u kom će učenici Albanci moći da uče i srpski jezik.

Foto: Ilustracija

Pola Tide je na otvaranju učenicima koji će koristiti kabinet rekla da Misija OEBS u Srbiji snažno podržava unapređenje i zaštitu ljudskih i manjinskih prava, kao i da veruje da je potpuna integracija nacionalnih manjina moguća samo uz poznavanje zvaničnog jezika države.

"Od najvećeg značaja za integraciju je poznavanje zvaničnog jezika države. Od prošlog septembra uz pomoć nemačke vlade Misija OEBS podržava učenje srpskog jezika u školi 'Sezai Suroi' uz pomoć šest nastavnika za učenike kojima srpski nije maternji jezik", rekla je Pola Tide.

Nemački ambasador je rekao da je njegova ambasada u filološki kabinet uložila 99.000 evra sa ciljem da doprinese da što je moguće više učenika nauči srpski uz najsavremenije metode.

"Znati novi jezik je veoma važno zbog mogućnosti zbližavanja sa drugim ljudima i kulturama. S obzirom na to da živite u Srbiji veoma je važno znati zvanični jezik države. Mislim da svaka osoba koja živi u Srbiji, bez obzira u kom kraju i kojoj nacionalnosti pripada, treba da zna državni jezik", rekao je Vilhelm koji je danas prvi put posetio Bujanovac.

Jezički kabinet u školi "Sezai Suroi" opremljen je sa 16 kompjutera i slušalica. Otvaranju kabineta prisustvovali su i šef Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

U školi "Sezoi Suroi" nastava se odvija na albanskom jeziku.

Udžbenici oduzeti zbog dokumentacije

 

Šef Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković izjavio je danas da je 5.600 udžbenika na albanskom jeziku zaplenjeno jer nije postojala odgovarajuća dokumentacija i da to nije bila policijska akcija, nego aktivnost Osnovnog tužilaštva u Vranju.

 

"Udžbenici nisu praćeni dokumentacijom koja se podrazumeva kada sa bilo koje teritorije na ove prostore dođu udžbenici. Ni direktor i sekretar škole nisu znali da objasne odakle su ti udžbenici i kada su došli. Da li takvi direktori mogu da vode škole ako ne znaju kako se u njihovim prostorijama ođednom nađe oko 5.060 udžbenika", rekao je Stanković.

 

Stanković je najavio da će o udžbenicima s Kosova, oduzetim pre pet dana u osnovnoj školi u selu Rajince kod Preševa, razgovarati sa albanskim liderima na hitnom sastanku koji je zakazan na njihov zahtev. Stanković je naveo da je sporno i to što u nabavku udžbenika nije bio uključen Nacionalni savet Albanaca.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 13.11.2013. 18:54
Samo se pitam kako bi odzvanjao naslov u njemačkim novinama da djeca turskog porijekla isto imaju mogućnost da uče njemački u Njemačkoj !? Ovo je neka zajebancija, koju ponovo puši Srbija ! Pa valjda je zvanični jezik države obavezan za sve ??
Četvrtak 14.11.2013. 00:37
Koji je to cinizam,pa koji bi jezik trebali da uce?Mamu vam J...m.
Sreda 13.11.2013. 22:06
Ovo koliko je dobro,toliko je zalosno,dobro je sto uce srpski i treba svi koji zive u Srbiji da znaju srpski,ali je zalosno da nam nemac to govori,da to drzava nije sama uvela i kontrolisala to.Ja sam na zalost u vojsci imao madjara koji zivi 20 i nesto godina u Srbiji i ne zna da bekne srpski,morao je uvek sa njim biti neki madjar koji zna jezik.zalosno i jadno sta smo docekali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online