Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 13.11.2013.
14:30
Beta A

Braća Srbi i Rusi potpisali sporazum o vojnoj saradnji

Ministri odbrane Srbije i Rusije, Nebojša Rodić i Sergej Šojgu, potpisali su u Beogradu strateški Sporazum o saradnji u oblasti odbrane dve zemlje.

Nebojša Rodić i Sergej Šojgu potpusuju vojni sporazum
 

Nakon potpisivanja sporazuma, ruski ministar Šojgu je objasnio da taj sporazum reguliše i pitanje obuke oficirskih kadrova u školama u Rusiji, kao i učešće oficira u različitim vojnim vežbama.

Rusija će podržati politiku vlade Srbije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarali su o situaciji na Kosovu i Metohiji i rezultatima nedavno održanih izbora, pri čemu je istaknuto da će Rusija podržavati politiku Beograda, kao i teritorijalni integritet Srbije. Vučić je rekao da Srbija poštuje svoj Ustav i skupštinsku Deklaraciju o vojnoj neutralnosti. Dogovoreno je i jačanje saradnje u oblasti bezbednosti, vojno-tehničke saradnje, kao i u modernizaciji srpske vojske, saopšteno je iz kabineta prvog potpredsednika Vlade Srbije. Šojgu je Vučića obavestio o procesu modernizacije ruske armije i planu da do 2020. godine Rusija uvede 70 odsto naoružanja najmodernije tehnologije.

Šojgu je naglasio da je dogovoreno jačanje odnosa generalštabova Rusije i Srbije, kao i saradnje u oblasti vojne industrije, koja je, prema njegovim rečima, dostigla nepristojno nizak nivo.

"Proteklih 15, a mogu reći i 20 godina, nivo saradnje se smanjio do drastičnog, mogu da kažem nepristojnog nivoa, i najbolje je da odnose u oblasti vojne industrije uredimo u najkraćem roku", rekao je Šojgu.

On je dodao da očekuje dinamičnu i plodnu vojnu saradnju dve zemlje. Rodić je u izjavi novinarima rekao da je u pitanju krovni dokument iz kojeg će nastati mnogi drugi dokumenti o vojnoj saradnji Srbije i Rusije.

"Treba znati da je reč o sporazumu koji posle 15 godina na novim osnovama reguliše međusobne odnose vojske Rusije i Srbije", istakao je Rodić.

On je dodao da je sporazum logičan sled dešavanja u 2013. godini, pošto je u maju potpisana i Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje.

"Ovaj dokument bazira se na partnerskim odnosima i podrzumeva kontinuitet bez oscilacija ka zajedničkom cilju, a to je očuvanje mira u svetu", rekao je Rodić i ukazao da je Šojgu prvi ruski ministar odbrane koji je posetio Srbiju posle 14 godina.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.11.2013. 17:18
Samo da se sprovede u djelo.
Sreda 13.11.2013. 18:02
Nadam se da je Putin shvatio da ne moze da izda Srbiju Evropskoj Uniji a da istovremeno zadrzi Ukrajinu koja uskoro potpisuje sporazume sa Briselom. Gruzija i Moldova slede. Jedini nacin da zaustavi propast svog ekonomskog bloka, da zadrzi Ukrajinu i ostale ex-SSSR zemlje je da Srbija napravi preokret: da zaustavi evrointegracije i da se prikljuci Putinovom projektu. Putin je povukao vojsku sa Kosova, priznao Crnu Goru, lepo saradjivao sa Tadicem i 13 ignorisao SRS (najrusofilsku stranku u Evropi) i ne zaboravimo da su Nikolic i Dacic napravili svoje necuvene izdajnicke preokrete 2008e godine nakon sastanaka u Moskvi i da Putin sa obojicom lepo saradjuje dok Seselj rusofil robuje
Sreda 13.11.2013. 21:04
Rusija je zemlja buducnosti sa obzirom na svoja bogatstva i svaka saradnja sa njom je dobro dosla. Ko od nje ode brzo ce moliti da se vrati. To uvek treba imati na umu jer je ostatak sveta je sve svoje zalihe potrosio, pa rusija ne mora da trazi kupce, nego kupci traze rusiju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online