Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.11.2013.
15:22
Beta A

Država će moći da iznajmljuje zemljište za pumpe

Ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da će izmene Zakona o javnim putevima omogućiti državi da iznajmljuje zemljište za benzinske pumpe.

Pri izgradnji novi puteva biće predviđena i mesta za benzinske pumpe: Aleksandar Antić
 

On je predstavljajući izmene tog zakona u Skupštini Srbije kazao da će benzinske pumpe postati sastavni deo javnih puteva, umesto toga da su prateći objekti.

"To znači da će prilikom izgradnje novih puteva u planiranju i eksproprijaciji u startu biti predviđena mesta za buduće benzinske stanice, i da će država na licitacijama izdavati te lokacije naftnim kompanijama", kazao je Antić.

Država će, kako je objasnio, u kontinuitetu dobijati naknadu od iznajmljivanja zemljišta koja će moći da se koristi za održavanje puteva, a moći će i da kotroliše tačke gde se nalaze benzinske pumpe, čime će se povećati bezbednost. Antić je ocenio da je uvođenje licitacija za zemljište za benziske stanice "duboko antikoruptivna mera".

"Do sada smo uz javne puteve imali vlasnike zemljišta koji su se dogovarali s naftnim kompanijama i vršili pritisak na lokalne samouprave i Ministarstvo da se baš na njihovom zemljištu dozvoli gradnja benzinske stanice, što je im je podizalo vrednost zemljišta", kazao je Antić.

Izmenama Zakona o javnim putevima, po njegovim rečima, naftovodi i cevovodi za gotove proizvode tretiraće se kao infrastrukturni sistemi.

"Određeni su i minimalni uslovi koje mora da ispunjava tunel u skladu sa evropskim pravilima, a definisan je i vanredni prevoz kao specifična vrsta saobraćaja", dodao je Antić.

Ministar saobraćaja je kazao i da će se izmenama Zakona o pomorskoj plovidbi unaprediti i prava i zaštita pomoraca, ističući da je najvažnija promena uvođenje licenciranja agencija koje posreduju u zapošljavanju pomoraca. Agencije će morati da imaju sklopljenje ugvore sa pomorskim kompanijama, proviziju će naplaćivati od kompanija a ne od pomoraca i pomorci će morati da imaju plaćeno osiguranje.

Objašnajvajući zašto Srbije ima Zakon o pomorskoj plovidi iako nema more, Antić je kazao da je potrebna takav zakon jer Srbija ima oko 5.000 pomoraca koji rade na stranim brodovima.

"Da bi oni mogli da rade taj posao moramo da imamo Zakon o pomorskoj plovidbi", kazao je ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online