Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 13.11.2013.
14:11
Beta A

Srbi traže da Srbija raspiše izbore na KiM

Predstavnici Skupštine Kosova i Metohije koju su formirali odbornici sa severa Kosova, među kojima i poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Marko Jakšić, zatražili su danas da predsednik parlamenata Nebojša Stefanović raspiše lokalne izbore na Kosovu.

Oni su došli u parlament gde ih je primio potpredsednik Skupštine Nenad Popović, koji je i poslanik opozicione DSS.

Nenad Popović sa predstavnicima Srba sa KiM

Popović je novinarima u parlamentu posle sastanka s predstavnicima Skupštine Kosova i Metohije, koju ne priznaje Vlada Srbije, kazao da su njihovi zahtevi legalni.

"Njihov zahtev je legalan, a njihov strah potpuno opravdan jer se na njih vrši pritisak da učestvuju na izborima koje je raspisala lažna država Kosovo. Po Ustavu Srbije jedini legalni izbori su oni koje raspisuje predsednik Skupštine Srbije", rekao je Popović.

Potpredsednik Skupštine Kosova i Metohije Dobrosav Dobrić rekao je novinarima da je Vlada Srbije 1. septembra bez obrazloženja raspustila skupštine opština na severu Kosova na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi. On je kazao da su došli u parlament da iznesu svoje mišljenje i prenesu da su pod pritiskom, pravnim nasiljem i kako bi videli da li će Skupština Srbije da poštuje zakone jer je njen predsednik dužan da u roku od 60 dana raspiše izbore.

Dobrić je kazao da je samo 10 odsto Srba sa severa Kosova izašlo na kosovske lokalne izbore održane 3. novembra i da 90 odsto upisanih birača, Srba na severu Kosova nije izašlo na izbore i time se izjasnilo da neće da izađe iz Republike Srbije. Povodom pisanja prištinskog Zerija da se sprema njegovo hapšenje zbog incidenata na pojedinim biračkim mestima gde su lomljene glasačke kutije, Marko Jakšić je kazao da je to još jedna laž imajući u vidu da organizatori izbora, od OEBS, Kosovske policijske službe, Euleksa i Kfora nisu imali nikakve primedbe na posmatanje samog izbornog procesa.

"Sve te priče koje zadnjih dana idu u javnosti su notorna laž, nebuloza i želja pre svega onih u okviru vlasti u Beogradu da sakriju istinu, a istina je da su biračke kutije razbijali pre svega oni koji nisu bili zadovoljni izbornim rezultatom", kazao je Jakšić.

On je rekao da je kosovski ministar spoljnih poslova optužio Beograd da je razbijao glasačke kutije.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.11.2013. 14:20
zašto bi neko uopšte izlazio na izbore koje nije raspisala njegova država,već neka unutar tzv.država
Sreda 13.11.2013. 15:20
Srbija bi rado raspisala izbore da može !!! Ovaj upit od preostalih Srba na Kosovu može samo dokazati nemoć vlade Srbije !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online