Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 13.11.2013.
11:07
Beta A

Menjamo ustavni zakon zbog statusa Kosova

Poseban ustavni zakon kojim će se regulisati pitanje satusa Kosova i Metohije, biće donet posle pregovora s Prištinom (koji se održavaju 13.decembra), najavio je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

Novi ustavni zakon biće donet posle pregovora s Prištinom: Marko Đurić
 

"Ustavom Srbije je predviđeno da će se za regulisanje pitanja statusa autonomije KiM doneti poseban ustavni zakon, pa je logičnije da se obave politički pregovori koji će stvoriti preduslove za donošenje takvog zakona koji će reflektovati postignute dogovore", rekao je Đurić za jedan beogradski list odgovarajući na pitanje da li bi situacija bila jasnija da je Ustavni sud ocenio ustavnost Briselskog sporazuma pre lokalnih izbora na Kosovu.

Upitan zašto statut Zajednice srpskih opština (ZSO) nije urađen pre izbora kako bi građani znali za šta glasaju, Đurić je kazao da je predviđeno da se prvo završi izborni proces, pa da rukovodeći tim nakon konsultacija sa izabranim predstavnicima napravi nacrt statuta ZSO.

Đurić je demantovao optužbe Demokratske stranke da vlast "eksploatiše" pojam ZSO i ponovio da je ZSO "institucionalni okvir u kome će Srbi u južnoj pokrajini ostvariti najdirektniji oblik upravljanja".

Đurić nije direktno odgovorio na pitanje zašto je Beograd pristao na održavanje lokalnih izbora sa nesređenim biračkim spiskovima i granicama opština po kosovskim zakonima. Ukazao je i da je Srbija u slučaju biračkih spiskova "dovedena pred svršen čin" i naglasaio da su birački spiskovi pravljeni tako da se omogući glasanje Albancima na osnovu prebivališta 1999. godine, a da se umesto 300.000 Srba koji ispunjavaju takve uslove na spiskovima našlo samo 13.000.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.11.2013. 11:25
OLOŠ IZDAJNIČKA sve rade da ŠIPTARI I EU ZLIKOVCI BUDU ZADOVOLJNI .
Sreda 13.11.2013. 11:31
Djurić nije direktno odgovorio zašto su izbori po kosovskim zakonima...! Pa nije na njemu da objelodani kako je KiM priznat od vlade Srbije, ima tu i onih odgovornijih, kao Toma diploma, Vučić i Dačić, koji je direktno i potpisnik predaje i priznanja !
Sreda 13.11.2013. 11:45
Ђурићу ти си само уста преко којих Стиропорко, Крмачић и остали хоће да озаконе безкоње и окупацију на КосМету и ништа више. Не мењате ви никако Устав због некакве Аутономије КиМ-е како рекосте већ да би створили "законску" основу за даљу "нормализацију" односа са, по вама, суседном "државом Косово". Немају шиптари бољих савезника и бораца за њихову ствар од вас сада у Београду који је заборавио на остатак Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online