Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.11.2013.
17:04
Beta A

A gde su 124 miliona evra?

Profesor građevinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Cvetanović izjavio je danas da Javnom preduzeću Putevi Srbije nedostaje 124 miliona evra za ovogodišnje redovno održavanje puteva.

Taj novac je potreban jer više od polovine prihoda Puteva Srbije od naplate putarina i subvencija države ide na vraćanje kredita, rekao je on na Međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji o održavanju puteva, koja se održava u Aranđelovcu. Cvetanović je istakao da je višegodišnji problem nedostatak novca za održavanje puteva u Srbiji, zbog čega je 75 odsto državnih puteva u nezadovoljavajućem stanju.

Prema njegovim rečima, problem može biti rešen ukoliko se preduzeću za održavanje puteva Putevima Srbije vrati prihod od akciza, odnosno poreza na gorivo, kao što je to bilo do 2012.

Foto: Ilustracija

"Putevi Srbije su u 2010. od akciza na gorivo dobili 20 odsto, odnosno 7,5 odsto od maloprodajne cene goriva, u 2012. i 2013. nula dinara", istakao je Cvetanović i dodao da se u Evropi od maloprodajne cene goriva izdvaja od 35 do 65 odsto.

U 2013. za održavanje puteva planirano je 90 miliona evra, a prema istraživanju građevinskog fakulteta, kako je naveo Cvetanović, za redovno godišnje održavanje puteva potrebno 224,3 miliona evra. On je kao najveći problem naveo da ne postoji održiv sistem finansiranja puteva.

"Sa ovim parama ne možemo da održavamo puteve i naši putevi se raspadaju", naglasio je Cvetanović.

Prema njegovim rečima, najnerazvijenije zemlje u svetu imaju od 35 do 40 odsto puteva u lošem stanju, dok je u Srbiji 75 odsto puteva u nezadovoljavajućem stanju. Kao jedan od problema, Cvetanović je naveo i lošu saradnju nadležnih - Ministarstva saobraćaja, građevine, za regionalni razvoj, Ministarstva ekonomije i Koridora Srbije.

On je dodao da ne postoji plan razvoja saobraćajne infrastrukture Srbije, već samo "strategija koja znači sprovođenje plana koga nema". Poslednja strategija rađena 2008. godine, za period 2008. do 2015, rekao je Cvetanović.

On je naveo da bi u narednih godinu do dve trebalo uspostaviti jedinstvenu mrežu održavanja puteva, bazu podataka na osnovu koga će se planirati, obezbediti budžet, definisati kratkoročne i dugoročne ciljeve održavanja puteva, obezbediti standarde za održavanje, uspostaviti sisteme za upravljanje održvanja puteva. Cvetanović je kazao da treba napraviti bazu lokalnih puteva, jer se u Srbiji ne zna koliko kilometara lokalnih puteva postoji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online