Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 09.11.2013.
01:12
D. N. Petrović - Vesti A

Sever Kosova u ćorsokaku!

Posle svega što se događalo na kosovskim izborima prošle nedelje, najavljenog ponavljanja na tri biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici i izjave Ivice Dačića da bi, ako Albanac pobedi za gradonačelnika, moglo doći i do oružanih sukoba, većina Srba smatra da je Beograd ceo sever doveo u ćorsokak iz koga, trenutno, niko ne vidi izlaz. Nisu pomogle ni pretnje, ni ucene. Srbi, jednostavno, nisu hteli protiv sebe.

Ne lažnoj državi: Bojkot izbora uspeo na severu Kosova
 

- Kako čujemo sada Ketrin Ešton "broji glasove" i odlučuje koliko je Srba izašlo i kakva će vlast biti. Šta god da izbroji i koga god da dovede na čelo opština, biće to nenarodna i antisrpska vlast koju Srbi neće smatrati svojom i koja neće moći dugo da opstane - kaže Zlatibor Đorđević predsednik udruženja Stara Srbija. On ipak u svemu vidi i nešto pozitivno.
 

Spremni za seobu

Srbi na severu su pod strašnim psihološkim pritiskom koji neki ne mogu da izdrže, pa tiho, posebno iz straha da im deca ne dobiju diplome sa pečatom Republike Kosovo, povlače svoje u Srbiju. Ranije su sa Albancima lako izlazili na kraj, sada je protiv njih i Beograd. Strahuje se da će seobe tek uslediti i da će se broj Srba na severu Kosova za koju godinu prepoloviti. Gotovo svi koji su na listama za gradonačelnike opština na severu imaju kuće ili drugu imovinu u Srbiji i primaju plate iz Beograda i Prištine.

- Uprkos svemu što se dogodilo i što će nam se još događati, ima nečega i dobrog za nas Srbe na severu - što brine i Beograd i Prištinu i Brisel. Sa deset odsto izašlih, od čega je polovina glasala na silu, ucenjena platom i radnim mestom, a deo je doveden iz Srbije, ne može se nikada reći, mada Hašim Tači to već tvrdi, da su Srbi odlučili da žive u nezavisnom Kosovu. Ne, Srbi su, bojkotom, jasno rekli da neće ni nezavisno Kosovo ni veliku Albaniju, i to će uvek biti veliki problem za sve koji su nas batinom terali na ove izbore i na izdaju - smatra Đorđević.


Moguće je da će Beograd pokušati da na tri biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici "istera" što više Srba i tako progura i spase Krstimira Pantića i listu "Srpska". Međutim, Albanci će sigurno, u nemalom broju, biti zastupljeni u Skupštini opštine Severna Kosovska Mitrovica i prvi put će, od 1999. godine doći u severni deo grada da odlučuju o njegovoj sudbini.
 

Legalan otpor ucenama: Marko Jakšić

- Dolazak će za Srbe na severu, nenaviknute da vlast dele sa Albancima, biti veoma bolan, niko ne zna kakve će biti reakcije, ali se svi slažemo da stvari neće ići onako kako su Hašim Tači i Ivica Dačić isplanirali - ističe jedan od profesora Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici koji, uprkos pretnjama da će ostati bez posla, nije glasao prošle nedelje.


Ako ponovljeni izbori u Kosovskoj Mitrovici i uspeju, formiranje Zajednice srpskih opština opet će ostati pod velikim znakom pitanja, jer je neizvesno ko će u drugom krugu pobediti u srpskim opštinama južno od Ibra. Srpska lista je, prema prvim rezultatima, imala najviše glasova, ali to može biti Pirova pobeda.

Moguće su i koalicije bez Srpske liste (Tačijevi Srbi i Albanci na primer) koje neće hteti Zajednicu srpskih opština, pa će Beograd morati da moli Hašima Tačija i Ketrin Ešton da im pomognu da se Zajednica, koja i inače neće imati neka značajnija ovlašćenja (kao udruženje građana), nekako ipak skrpi.

Dačić: Biće vam onako kako odlučite

Premijer Ivica Dačić pozvao je Srbe da izađu na ponovljeno glasanje na tri biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici, poručivši im da je to pitanje opstanka.
- Biće vam onako kako odlučite. Ako Srbi ne izađu na izbore biće im gradonačelnik Albanac. Nek im je sa srećom - rekao je Dačić. On je istakao da su Srbi sada u prednosti jer znaju koliko njih treba da izađe na izbore da Albanac ne bi bio gradonačelnik Kosovske Mitrovice.

POVEZANE VESTI

Subota 09.11.2013. 07:07
Mislim da se aktuelni vrh vlasti upropastio za sva vremena u svakom pogledu. Slede Izbori u ciji uspjeh oni jako i bezrezervno vjeruju...ali grdno se varaju! Narod ih je dozzivio kao izdajnike i to je pocetak njihovog kraja, dzaba im sve poluge vlasti...sada ce se ujediniti DSS-SRS-Dveri i pobjedice na Izborima!!!!
Subota 09.11.2013. 13:02
Сви који су изашли на изборе немају права сада да се буне јер су пристали на све последице истих. Лепо овде написа неко у коментарима да се Градоначелник Косовске Митровице бира на нивоу целог града и да не постоје два града, Северни и Јужни, већ само један са именом Косовска Митровица. Једноставно превели су их жедне преко воде и Вулин и Дачић и сви њима слични. Излаз постоји, сменити ове у Београду, ако не пре онда на следећим изборима, и проглашењем окупације на КосМету поништити све вазалске уговоре и пристанке ових садашњих на власти у Србији, јер ово сада је ужас: Срби сами себе укинуше на КосМету, заборавише чак и на Резолуцију ОУН по којој се Војска повукла и на све остало!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online