Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 06.11.2013.
21:47
Beta A

Dačić: Izbori daju srpsku vlast na Kosovu

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je pozvao Srbe da masovno izađu i na ponovljene izbore u severnoj Mitrovici 17. novembra i na drugi krug izbora 1. decembra, jer će samo tako Srbi na Kosovu dobiti međunarodno priznatu vlast.

Dačić je pozvao Srbe da masovno izađu i na ponovljene izbore u severnoj Mitrovici 17. novembra i na drugi krug izbora 1. decembra
 

Ivica Dačić je rekao da se mora ići u politički proces jer bi sve drugo za očuvanje interesa Srbije i srpskog narodna na Kosovu vodilo nasilju, što bi, kako je rekao, moglo da se dogodi, ako bi recimo Albanac bio izabran za gradonačelnika severne Mitrovice.

- Ako Srbi iz severne Mtrovice ne izađu u dovoljnom broju, imaćemo Albanca za gradonačelnika. To bi izazvalo konflikte, mozda čak i oružane i u tom slučaju Srbija tu ne bi mogla mnogo da pomogne, rekao je Dačić i naglasio da je uveren da će 1. decembra biti izabrani srpski gradonačelnici u opštinama sa srpskom većinom i, kako je podvukao, alternativa političkoj zaštiti srpskih interesa bilo bi jedino "nasilno vojno rešenje na koje mi ne možemo da odgovorimo".

- Zato svako bira svoju sudbinu i ne može da očekuje da, ako ne radi onako kako kaže Beograd, a što je odlučila Narodna skupština Srbije, onda se ne može očekivati od te iste Srbije, Beograda, da se sutra milioni ljudi žrtvuju zbog toga što vi imate jedan nepromišljen stav, objasnio je Dačić i naglasio da će oni koji huškaju protiv izlaska na izbore "prvi pobeći s Kosova", ako bi došlo do situacije da neizlaskom Srba bude za gradonačelnika severne Mitrovice izabran Albanac i dođe do sukoba.

- Hoću da jednostavno, srpskim jezikom, narodski, kažem da treba da uzmemo ono što nam se pruža, a pruža nam se vlast, legitimna i legalna. Ako se to ne desi, ako dođe do drugačijeg ishoda, do pada briselskog sporazuma, da Albanac zauzme mesto gradonačelnika, do ponovnih sukoba, incidenata, da Srbija bude ponovno uslovljena ili da joj ponovo bude odložen pristup EU, onda niko ne može da preuzme odgovornost za katastrofalne posledice, dodao je Dačić.

Istakao je da je opštepriznata Zajednica srpskih opština na Kosovu najviše što Srbija može da ponudi i garantuje i naglasio da se "danas puškom ništa ne može odbraniti".

Trojka opet 5. decembra

Ivica Dačić je dodao da će sledeći sastanak sa Eštonovom i Tačijem biti održan 5. decembra i, pored ostalog, rekao da je samo okončan tehnički deo dogovora o carinskom režimu na administrativnoj liniji Srbije i Kosova. Prethodno je Tači izjavio da će tim dogovorom suštinski kosovske vlasti ubirati carinske prihode na celom Kosovu uključujući i sever.

Srpski premijer je istakao da je ključni interes Srbije da se dobro pripreme izbori za gradonačelnike 1. decembra, kada će "deset opština sa srpskom većinom najverovatnije dobiti legitimnu i legalnu srpsku vlast sa stanovišta Beograda, Prištine, Brisela i cele međunarodne zajednice".

"To je osnova za formiranje Zajednice srpskih opština posle drugog kruga izbora", rekao je Dačić i naglasio da se to ostvarilo uprkos incidentima i pokušajima prištinske strane da kroz izborni postupak proturi afirmaciju tzv. "kosovske države", iako je dogovoreno da izbori budu statusno neutralni.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.11.2013. 22:12
Istakao je da je opštepriznata Zajednica srpskih opština na Kosovu najviše što Srbija može da ponudi i garantuje i naglasio da se "danas puškom ništa ne može odbraniti". A cime grock gic pras svinjc svinjc misli da garantuje, i kako misli da odbrani to sto garantuje kad vec puskom ne moze???? mozda dupetom... onih srba sa kosova???? ili svojim? tragican je to lik, i vise nije ni smesno.
Sreda 06.11.2013. 21:56
Treba ubiti svinju!
Sreda 06.11.2013. 22:44
Гукни Дачићу! Хрватима приговори!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online