Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 06.11.2013.
12:06
B. Đokić - Vesti A

Navijačka mafija pod zaštitom vlasti

Učestali incidenti navijača srpskih klubova, od kojih se poslednji dogodio na derbiju između Crvene zvezde i Partizana, sve više ukazuju da huligani imaju prikrivenu zaštitu u političkim partijama, jer na drugi način ne bi uspeli toliko godina nekažnjeno da izazivaju nerede.

 

I u medijima sve se više ukazuje na čvrstu vezu navijačkih grupa i ekstremnih nacionalističkih organizacija, sa političkim strankama u Srbiji od kojih dobijaju zaštitu. Osim osuđenih za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona i relativno blage kazne navijaču Urošu Mišiću (koji je žandarmu gurao baklju u usta), gotovo nijedan navijač nije ozbiljnije osuđen, uprkos što je tokom poslednjih desetak godina ubijeno devet navijača na stadionima ili u međusobnim obračunima.

Branko Ružić

Poslednji u nizu incidenata je ranjavanje Alena Kostića (28), jednog od vođa navijačke grupe "zabranjeni", koja okuplja pristalice Partizana. On je pre dva dana, u ponedeljak uveče, upucan u beogradskom naselju Železnik. Tom prilikom pogođen je u nogu. On je nedavno inače izašao iz pritvora, gde je bio pod sumnjom da je učestvovao u prebijanju grupe mladića na Čukaričkoj padini u Beogradu.


Zbog čega policija, tužilaštvo i sud ne mogu da izađu na kraj sa ekstremnim navijačima, pitanje je na koje su "Vesti" pokušale da odgovore. Dok svi prebacuju odgovornost sa jednih na druge, uvek se dođe do jedne činjenice - nema političke podrške za obračun sa huliganima. Zbog toga se i većina navijačkih vođa bez problema bavi kriminalom, prodaju drogu, reketiraju, ali za to ne odgovaraju.


- Sprega političara i vođa navijača je veoma jaka. Političari se imenuju na rukovodeća mesta u klubovima. Iako svi pričaju kako žele da pomognu klubovima, većina to radi zbog vrlo unosnog posla. Većina donacija klubovima u stvari je mito. Tako sumnjamo da je donacija od 300.000 evra koju je firma MB gas oil uplatila na primer Crvenoj zvezdi, prema saznanjima do kojih smo došli bila u stvari mito jednom političaru u upravi tog kluba. Imamo slučaj Vaterpolo kluba Partizan u kome je bio jedan državni funkcioner. On nije dozvolio da se realizuje kupovina opreme za MUP Srbije, dok privatna firma koja je dobavljač, ne uplati "donaciju" klubu od stotinak hiljada evra - nezvanično saznaju "Vesti" u policiji. 


 

Tako je, kako nezvanično saznaju "Vesti", nakon što je vođa navijačke grupe "alkatraz" Miloš Radisavljević Kimi skinuo traku kapitenu Partizana Marku Šćepoviću posle utakmice sa Ludogorecom, jedan od najviših državnih funkcionera organizovao odmah potom konferenciju za novinare i pozvao Radisavljevića naređujući mu da se pojavi, kako bi cela Srbija videla pomirenje vođe navijača i kapitena Partizana.


Na ceo incident Branko Ružić, potpredsednik Partizana i sadašnji ministar zadužen za evrointegracije, rekao je kako "Kimi iskreno voli Partizan i da sa njim može da se priča".


- Dovoljan vam je primer Aleksandra Vavića, prvo vođe navijača Crvene zvezde, a sada Partizana. Protiv njega je podneto čak 12 krivičnih prijava, ali nikad nije otišao u zatvor. Poznata je slika sa proslave izbornih rezultata SPS-a prošle godine u njihovom sedištu, kada se iza Ivice Dačića vidi Vavić kako sa još nekoliko navijača pali baklje. Kada se za učešće Vavića na slavlju SPS-a saznalo, obećana je istraga povodom ovog slučaja. Ideja je bila da se objasni kako je moguće da se takva osoba nađe u društvu ministra unutrašnjih poslova, ali ta istraga, nažalost, nikad nije ni vođena - saznaju "Vesti" od jednog od stručnjaka za navijačke grupe.


Koliko se navijači osećaju zaštićenima i iznad zakona dovoljno pokazuje nedavni incident kada su porazbijali stakla na automobilima fudbalera Crvene zvezde. Niko za to nije odgovarao, a bezbednosne kamere koje pokrivaju parking "Marakane" volšebno nisu bile uključene. 

Patriotizam za pare

 

- U prošlosti navijači su se često angažovali van stadiona na političkim mitinzima. Sve se vodilo pod nekim patriotizmom, ali to nije imalo nikakve veze sa tim. Obično su vođe navijača za podršku dobijali novac - kažu sagovornici "Vesti".  

 

BOROVČANIN: Nokautirati problem

 

Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu sporta i omladine, za "Vesti" kaže da se sa ekstremnim navijačima može izboriti samo ako cela država stane iza toga.


- Moraju svi da se udruže, ministarstva, savezi, klubovi. Ako jedna od tih karika ne radi, onda se ne može ništa uraditi. Treba te velike emocije navijača kanalisati na podršku klubovima. Takođe i političari u klubovima moraju uticati na rukovodstva sportskih društava da se ne prave dilovi sa huliganima, već da se oni odvoje od armije navijača. Država mora da pruži snažan odgovor, jer taj problem mora da se nokautira - slikovito kaže ovaj proslavljeni srpski bokserski šampion. 

 

Hitna akcija

 

I Zoran Ivošević, nekadašnji sudija Ustavnog suda, kaže da se hitno nešto mora uraditi po pitanju divljanja navijača.


- Pravi sportisti treba da budu primećeni više nego navijači. Ti navijači su palili kola sportistima, vređali ih, morali su da skidaju dresove, kapiten da skida traku. To je ozbiljna stvar - opominje Ivošević. 


Ko traži kazne?

 

U moru kritika povodom divljanja navijača na prošlonedeljnom derbiju između Partizana i Crvene zvezde našao se i Vladimir Bulatović, komesar za takmičenje Superlige. On je zatražio najstrože kazne za izgrednike, ali je, kako pišu beogradski mediji, i on donekle bio deo tog sistema. Naime, protiv njega se vodi krivični postupak zbog zloupotrebe službenog položaja dok je bio sportski direktor OFK Beograd, u vezi transfera nekoliko fudbalera.

 

U SRBIJI CEO SISTEM NE FUNKCIONIŠE

Uhapšeni retko budu osuđeni

 

Nije problem nemira na utakmicama samo pitanje političara. I ostale nadležne službe, kao što su policija, tužilaštvo i sudovi neretko "padaju na ispitu". Za skoro deset godina od stupanja na snagu Zakona o nasilju na sportskim manifestacijama, beogradska policija je privela 8.400 navijača zbog nereda i kriminala. Od tog broja, manje od pet procenata je osuđeno. Prema evidenciji beogradske policije, u glavnom gradu Srbije zabeleženo je oko 3.000 ekstremnih navijača, od čega su 65 procenata klasični huligani.


- Jednom prilikom na rukometnoj utakmici na Banjici, jedan navijač počeo je da urinira po štitovima, na šta je tadašnji komandir rekao ne da intervenišemo, nego da pomerimo štitove. Razlog je jednostavan. Mnogim policijskim komandirima obećane su dobre funkcije u sportskim klubovima nakon penzionisanja, a za vrlo visoke plate - nezvanično kažu za "Vesti" u policiji.


Takođe, i zakoni u Srbiji su vrlo kontradiktorni, pa sada imamo situaciju da oni koji najviše tolerišu huligane, a to su rukovodstva klubova, su najodgovorniji da ih u tome spreče.


- Privatna obezbeđenja koja su glavna za sigurnost na stadionima, odnosno pretresaju navijače, obezbeđuju prostor, a koje angažuje rukovodstvo kluba, slabo se kontrolišu. Prema zakonu glavni nosilac sigurnosti na utakmicama su upravo ove privatne agencije. Zato i imamo problem sa pirotehnikom, jer ona prolazi slobodno kroz ulaz u stadion i raspoređuje se pre utakmice, a sve zbog sprege navijača, rukovodstva kluba i privatnog obezbeđenja - nezvanično saznaju "Vesti" u tužilaštvu.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.11.2013. 14:17
Држава сноси највећу одговорност! Да је имала воље досад би проблем био решен.!!!
Sreda 06.11.2013. 15:38
",,,,nema političke podrške za obračun sa huliganima. Zbog toga se i većina navijačkih vođa bez problema bavi kriminalom, prodaju drogu, reketiraju, ali za to ne odgovaraju.,,,," Netreba tu nikakve političke podrške !!!! U čemu je problem ?? Zakon je tu da kažnjava razbojništva , a da li su odgovorni navijači , pekari , vegetarijanci...to nas neinteresuje. Prvo da se definitvno "rastvrore" Zvezda i Partizan jer pored nasilja i nekažnjenost njihovih navijača, bruka je da se ljudi ubijaju oko toliko osrednjih timova ! Po ovim članku, biti navijač je ovlašćenje za slobodnog nasilja i šverca narkotika ! Lepo uhapsiti nasilnika, a nek razgovara u ćeliji o svojim fudbalskim sklonostima !
Sreda 06.11.2013. 16:09
Politicari mogu ali ne zele. Zato je neophodna Vojna uprava. Pohapsiti bagru (ne samo ovu!) i na robiju, ali robija ne bi podrazumevala izlezavanje po zatvorima. Ne nikako! Rudnici vape za radnom snagom (i ne samo rudnici), i u tom smislu robija bi podrazumevala rad u rudniku/ma od 06-22h. U zatvor bio odlazili na spavanje, i ujutru iz pocetka. Posle 7-10 godina (ovakve) robije bili bi mirni i uzorni gradjani.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online