Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.03.2010.
15:39
Tanjug A

Zemljotres na Kosovu i Metohiji

Zemljotres jačine 5 stepeni Rihterove skale pogodio je danas Kosovo i Metohiju, a podrhtavanje se osetilo i u većem delu Srbije i Crne Gore. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti.

  

Zemljotres se dogodio oko 14.30, a epicentar je bio u regionu Peći kod mesta Istok, rekla je za RTS direktorka Seizmološkog zavoda Slavica Radovanović.

Pri takvim podrhtavanjima moguća su manja oštećenja na objektima, kažu seizmolozi.

Zemljotres od 5 stepeni Rihterove skale odgovara intenzitetu od 6 do 7 stepeni Merkalijeve skale.

Treslo se i u Crnoj Gori


Zemljotres sa epicentrom severno od Peći u Crnoj Gori se najviše mogao osetiti u Rožajama, Beranama, Plavu i Podgorici, saopštio je Seizmološki zavod Crne Gore. Zemljotres je bio srednje jačine sa epicentrom devet kilometara severno od Peći, a žarište je locirano na dubini od 12 kilometara, preneli su podgorički mediji.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici je nakon potresa nestalo struje i u onim delovima grada koji su je prethodno imali

Mnogi građani u momentu potresa napustili su svoje stanove i kuće, a po prvim informacijama od zemljotresa nije pričinjena materijalna šteta, javlja dopisnik Tanjuga iz Prištine.

Zemljotres se osetio u Prištini, Kosovskoj Mitrovici, Zubin Potoku, Vranju i okolini.

Kako je saopštio Seizmološki zavod Crne Gore, zemljotres se osetio u Crnoj Gori a najviše u Rožajama, Beranama, Plavu, ali i u Podgorici.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je beogradskim medijima da za sada nema informacija o eventualnoj šteti zemljotresa.

Ristić je dodao da, iako se zemljotres snažno osetio, pretpostavlja da nema ozbiljnijih oštećenja ili povređenih ljudi.

Seizmogram potresa na Kosmetu

Potres je izazvao veliku paniku među stanovnicima na Kosmetu, pogotovu u gradskim sredinama.

Kako su meštani Zubinog Potoka rekli novinarima, zemljotres je trajao između 10 i 15 sekundi. "Čim sam osetila zemljotres napustila sam kuću. Uplašila sam se pošto je podrhtavanje trajalo nekih 10 sekundi", kaže Sanja Karavelić.

Kosmet: Nema izveštaja o šteti

 

Kancelarija za seizmologiju kosmetskog Ministarstva za energetiku i rudarstvo saopštila je da je epicentar zemljotresa jačine pet stepeni po Rihterovoj skali bio u okolini Peći i da, prema dosadašnjim podacima, nema izveštaja o materijalnoj šteti.


Prema navodima tog ministarstva, zemljotres se dogodio u 14.40 časova, trajao je oko pet sekundi i osetio se na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.

Parkovi i prostori ispred stambenih zgrada u pojedinim momentima u Prištini, Prizrenu, Peći i Kosovskoj Mitrovici bili su prepuni ljudi koji su iz straha napustili svoje stanove.


Došlo je do prekida telefonskih linija, pogotovu mobilne telefonije. Telefonske linije sada ponovo rade, ali veoma otežano, verovatno zbog velikog opterećenja.
 

Napetost među stanovništvom na Kosovu i Metohiji se polako smiruje, mada postoji strah od novog potresa.
 

Lokalni mediji citiraju najnovije prognoze seizmologa Srbije i Crne Gore da se u ovom regionu mogu očekivati jači potresi zemljišta.

Mediji u Prištini su prvu vest o zemljotresu objavili pozivajući se na beogradske medije i izjave iz Seizmološkog zavoda Srbije.

Potres i u Makedoniji i Bugarskoj


Zemljoters, čiji je epicentar bio na Kosmetu, osetio se i u susednoj Makedoniji. Podrhtavanje tla je izazvalo uznemirenost stanovništva u Skoplju i u severnom delu zemlje, a nema izveštaja o posledicama. Geofizički institut pri Bugarskoj akademiji nauka saopštio je da se zemljotres osetio na visokim spratovima stambenih zgrada u Sofiji. Nema podataka o materijalnoj šteti na području Bugarske.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online