Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 31.10.2013.
16:53
Beta A

Rojters: Srbija računa na neočekivan savez sa Emiratima

Srbija računa na neočekivan savez sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima da unapredi svoju poljoprivredu, oživi vojnu proizvodnju i dobije neophodno jeftinije finansiranje, piše agencija Rojters u analizi objavljenoj na vebsajtu.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i šeik UAE Muhamed bin Zajed
 

Za Emirate, pak, nova veza sa Srbijom nudi ulaz na mala vrata u Evropsku uniju kojoj Beograd želi da se pridruži, kao i pristup nekada moćnoj vojnoj industriji bivše Jugoslavije u vreme kada je veliki deo Bliskog istoka obuhvaćen nemirima ili ratom, navodi se u analizi.

Dve decenije posle raspada bivše Jugoslavije Srbija se bori sa visokim javnim dugom i nezaposlenošću, a uspela je da privuče neke investicije iz izvora kao što su EU, Rusija, njen tradicionalni slovenski saveznik, i Kina kojoj se istovremeno udvara veći deo sveta, navodi se u analizi.

Vučićevo prijateljstvo otvorilo Srbiju kao Emiratima

Međutim, kako se ukazuje, iznenađujuće je prijateljstvo vlade Srbije, predvođene socijalistima, sa Emiratima, pošto je do prošle godine Beograd imao samo simbolične veze sa tom zemljom, a trgovinska razmena bila je 2012. samo 20 miliona evra. Sada se govori o milijardama evra u zajmovima i investicijama. Agencija podseća na izjave potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da je sve počelo posle njegovog susreta sa prestolonaslednikom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom prošle godine kada su se sprijateljili, a prijateljstvo je brzo dovelo do poslovnih aranžmana.

Navodi se sporazum o ulaganju 40 miliona dolara aviokompanije Etihad u srpski JAT ervejz koji je bio u dugovima, zatim dogovor da Razvojni fond Emirata da zajam od 400 miliona dolara za poljoprivredu i još 400 miliona dolara koje proizvođač hrane Al Dahra hoće da uloži u iznajmljivanje propalih farmi iz vremena socijalizma.

Vučić je najavio ovog meseca i da će stići prvih 100 miliona evra od zajma Emirata od 200 miliona za navodnjavanje, navodi agencija. Srbija je takođe potpisala memorandume o razumevanju sa nekoliko kompanija iz Emirata, uključujući firmu Mubadala, deo investicionog fonda Abu Dabija o mogućoj proizvodnji mikročipova i avionskih delova, podseća se u analizi.

Emirati preko Srbije vrebaju tržište EU

Analitičarka Evroazija grupe iz Londona, Naz Masraf, rekla je da je jasan interes Emirata, i da je on u skladu sa naporima zemlje da investicije budu raznovrsne i da poveća prisustvo u istočnoj Evropi.

Investicije iz UAE važan adut naprednjacima za izbore

U analizi se navodi da bi po mišljenju srpskih analitičara Vučićevi naprednjaci imali koristi ako bi veza sa Emiratima dala značajne ekonomske rezultate i da bi mogli da idu na prevremene izbore iduće godine u nadi da će učvrstiti vlast. Svaka mogućnost novih investicija iz Emirata i novih radnih mesta mogla bi da bude važan adut na izborima, ocenio je Miloš Damnjanović, analitičar Programa za jugositočne evropske studije na britanskom unverzitetu Oksford. On je dodao da u tome postoji poltička komponenta i da je korišćena iz populističkih razloga, zaključuje se u analizi agencije Rojters.

Firme iz Emirata su takođe aktivne u poslovima sa nekretninama i turizmom u Crnoj Gori koja je počela pregovore o pristupanju EU, navodi agencija.

Srbija planira da počne pristupne pregovore sa EU u januaru a da postane članica 2020. i stoga investicije u Srbiju daju Emiratima šansu za mogući direktan pristup velikom tržištu Unije pre nego što porastu troškovi i uvede se puno propisa, navodi Rojters. Emirati smatraju da je bolje da sada ulože novac nego da čekaju, rekao je jedan diplomata iz Persijskog zaliva koji nije želeo da mu se navede ime. Kada se ulaže u EU postoje javne nabavke, procedure, regulatorne prepreke, dok je poslovanje sa Srbijom sada mnogo lakše, dodao je taj diplomata.

Srbija koja je rekla da ne želi da uđe u NATO, ne mora da se pridržava nekih propisa i ograničenja Alijanse o prodaji oružja i ima više slobode u oživljavanju svoje nekada snažne vojne industrije koja je "na kolenima" posle ratova 1990-ih i embarga UN na oružje, a prijateljstvo sa Emiratima bi moglo tu da pomogne, ocenjuje
se u analizi.

Ranije ove godine Beograd je objavio postizanje sporazuma o prodaji oružja sa Emiratima uključujući izvoz borbenih oklopnih vozila i zajedničku proizvodnju navođenih raketa zemlja-zemlja. U globalnim okvirima, kako navodi agencija, to poslovanje je skromno a oružje relativno niskog tehnološkog nivoa, ali postoji potencijal za rast.

Neimenovani zvaničnik srpskog ministarstva odbrane rekao je da je ukupna vrednost svih sporazuma za oružje sa Emiratima oko 200 miliona evra, a da ta saradnja može da se proširi na razne druge oružane sisteme, delove i opremu.

Tim Eš, šef odelenja za istraživanja tržišta u brzom razvoju u Standard banci rekao je da je interes Emirata za srpsku vojnu industriju i višak oružja zasnovan na njihovim planovima u bliskoistočnom regionu.

"Abu Dabi je vodeći geopolitički igrač na Bliskom Istoku i pristup oružju daje mu veći domet i težinu u sukobima u regionu, kao na primer u Siriji", rekao je Eš.

Pored ovoga Srbija je tražila dugoročni zajam od Emirata po niskim kamatama od dve do tri milijardi evra i o njemu je, prema navodima medija, trebalo da razgovara Vučić tokom nedavne posete Abu Dabiju. Srbiji su, kako se navodi u analizi, potrebna nova sredstva da podrži budžet i otplati deo svog javnog duga koji će iznositi 65 odsto BDP-a ove godine.

Vlada je navela da bi zajam iz Emirata bio upotrebljen za investicije i otplaćivanje duga ali analitičari strahuju da bi mogao da se iskoristi da se ublaže nepopularne ekonomske reforme.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.10.2013. 19:48
Види што су лепи на слици,ко уписани,како се само страсно држе за руке! Пицоусти издајник и брадати турбанџија - то су срца два...
Četvrtak 31.10.2013. 20:06
Vuckoooo kad ce da te sunetiraju ?
Četvrtak 31.10.2013. 20:17
Picka će u harem na redaljku
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online