Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.10.2013.
14:22
Beta A

"Srbe na Severu ne interesuju izbori"

Na severu Kosova i Metohije vlada "atmosfera straha" i na izlaznost na lokalne izbore na Kosovu u nedelju, 3. novembra, presudno će uticati bezbednost i regularnost izbora, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje beogradskog Foruma za etničke odnose.

Na severu KiM jaka struja koja podržava bojkot
 

Istraživanje je rađeno u septembru među Srbima iz četiri opštine: Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Osim učesća u fokus grupama, urađena je i anketa sa 560 građana.

Koordinator Foruma Nenad Đurović rekao je da je dokaz "atmosfere straha" činjenica da mnogi Srbi nisu smeli da učestvuju u istraživanju, kao i da su osobe koje su kandidati na listama to "skrivali" od istraživača.

U takvoj atmosferi, rađeno istraživanje pokazalo je da 45 odsto Srba neće glasati na predstojećim lokalnim izborima, a da bi na njih izašlo 18 odsto. Oko devet odsto građana će izaći na birališta, ali ni za koga neće glasati, odnosno kako su se izjasnili, precrtaće listić.

Istraživanje je pokazalo i da većina Srba, njih 60 odsto, smatra da su izbori u funkciji priznavanja nezavisnosti Kosova, a 19 odsto smatra da se sprovode sa ciljem implementacije Briselskog sporazuma.

Nenad Đurović istakao je da na severu jak uticaj ima na bojkot izbora, a da su za zvaničnu kampanju Liste Srpska, koju podržava Beograd, ispitanici kazali da je "najprljavija", da "deli Srbe", odnosno da je za njih glavna tema upravo koflikti među Srbima, a ne odnos sa Albancima.

"Kod zvanične kampanje, postoji ta etička motivacija, ali i strah od gubitka posla, dakle ujedinimo se, jer to preporučuje vlada od koje živimo. Takve poruke unose razdor, što je loše za budućnost," ocenio je Đurović.

Istraživanje je pokazalo i da su građani "blago zainteresovani" za Briselski sporazum, odnosno da ga čak 40 odsto građana nije pročitala, što "daje mogućnost za različita tumačenja i manipulaciju".

Analitičar Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović rekao je da većina Srba ima negativan stav prema sporazumu, posebno prema odredbama koje se odnose na policiju i pravosuđe, ali da oko 40 odsto njih podržava formiranje Zajednice srpskih opština.

On je ukazao da veoma zabrinjava podatak da bi se većina mladih ispitanika iselila sa Kosova, ako sporazum ne da efekat kakav su oni očekivali.

"To je izuzetno zabrinjavajuće i tim moraju da se pozabave i Beograd, i Priština i Brisel, jer nama ne trebaju nove izbeglice, to bio poraz politike", rekao je Gavrilović.

Prioriteti za Srbe sa severa Kosova su rešavanje egzistencijalnih problema, odnosno smanjenje nezaposlenosti, siromaštva, pitanja infrastrukutre, kriminala i korupcije.

Kako je Gavrilović istakao, čak 60 odsto njih je kao prioritet istaklo unapređivanje zaštite svakog Srbina ma gde on na Kosovu živeo, dok je svega 0,02 odsto kazalo da je za njih prioritet ostajanje Kosova u sastavu Srbije.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.10.2013. 14:54
Čuh danas da je drug vulin izjavio da su Srbi koji ne izađu na "izbore" - izdajnici ??? Jel' zna neko da li je to tačno ?
Sreda 30.10.2013. 18:18
Ponekad jedna slika kaze vise nego 1000 reči!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online