Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.10.2013.
16:15
RTS A

Poklonili njive vikendašima - i živnu selo!

Za protekle četiri godine žitelji prijepoljskog sela Gornje Goračiće poklonili su oko 30 placeva na kojima njihove nove komšije iz cele Srbije grade vikendice. Ova ideja podstakla je oživljavanje sela, a meštani se sada zalažu za sigurno snabdevanje strujom.

Komšije dobro došle, makar i za vikend
 

Na korak od gotovo potpunog zamiranja, žitelji prijepoljskog sela Gornje Goračiće odlučili su da poklone deo svog nasleđa, a potom su, sa novim komšijama, sagradili 25 vikendica i vodovod. Ovih dana, završavaju, tri kilometra dug dalekovod, koji će im obezbediti sigurno napajanje električnom energijom.

"Bilo je mnogo loše, nabavili smo muzilice, frižidere, druge aparate na struju. To je sve loše radilo", kaže Mileta Dumić.


"Radim zato što mi je milo da radim. Dolazi mi sin, mlađi, jer nema ko. On radi u Sjenici, dolazi svake nedelje, obilazi me i pomaže mi", kaže Živorad Rakonjac.

"Imam tri sina, odrastao sam na ovoj teritoriji. Planiram da ostanem dalje. Imam sina koji studira veterinu. Planiram da proširim farmu. Imam trenutno stotinak ovaca i dvadesetak grla krupne stoke. Ova struja nam znači mnogo", kaže Goran Vujašević.

Od akcije do akcije, nekada zapuštelo selo, sve je brojnije, a posle deset godina, u njemu će biti rođena i prva beba. "Sa mojom suprugom planiram da ostvarim porodicu tu. Živimo sa majkom, tu su komšije vikendaši. Sa njima se lepo slažemo, prodajemo lepo proizvode naše njima i idemo jedni kod drugih", kaže Vujica Savković.

Radomir Dumić kaže da mu se san ostvario, jer se selo neće ugasiti. "Planovi su nam da podelimo još jednu desetinu placeva, tako da ko ima želju i mogućnost, neka dođe, dobiće plac besplatno. Uslov je da napravi vikendicu za godinu, eventualno dve", kaže on.

Novi život Goračica, podržala je i opština Prijepolje koja je obezbedila sredstva za izgradnju trafo-stanice i dalekovoda, ali se do sela, i dalje stiže makadamskim putem. Uskoro će ovaj put, kako je planirano pre prvih snegova, biti podasut i osposobljen za funkcionisanje u zimskoj sezoni. A onda će, iduće godine žitelji Gornjih Goračića i njihove nove komšije, krenuti u asfaltiranje tri kilometra dugačkog puta, do sela i vikend naselja.

I zato što, kako kažu, više ništa ne prepuštaju slučaju, spremni su za novu akciju, koju će, nadaju se, ostvariti uz podršku opštine i sopstveno angažovanje.

Sreda 30.10.2013. 18:15
Mali trud na individualnoj osnovi i eto mesta od pustoga sela. Zamislimo sta bi tek bilo da se drzava ovako ponasa. Da nasi prvaci ne gledaju samo na licni interes to jest koliko ce para staviti sebi u dzep od prodaje zemlje Arapima i ostalim indijancima, nego da zemlju daju nasem narodu, bas kao i ovi ljudi, svim onim ljudima u Srbiji koji na njoj zele da zive i rade. Ima mnogo onih koji nemaju ni posao ni krov na glavom cime bi se jednim potezom resio socijalni, ekonomski ali i demografski problem jer ko resi prva dva taj moze i porodicu da zasniva. Danas je nekako tesko za shvatiti da Srbija nije Dacic, Vucic i Djilas, nego upravo ti ljudi koji bi zemlju nastanili, oplodili i pokrenuli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online