Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 29.10.2013.
16:36
Beta A

USS Koštunici: Što niste menjali uredbe dok ste bili vlast

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević izjavio je danas da je Demokratska stranka Srbije, dok je vodila Vladu Srbije, sama mogla da ukine uredbu o kontroli prelaska administrativne linije s Kosovom čije ukidanje sada traži od Ustavnog suda.

Dragiša Slijepčević: DSS "hitno reaguje" posle godinu dana
 

Reagujući na kritiku predsednika DSS Vojislava Koštunice da se Ustavni sud ne oglašava povodom zahteva za ocenu ustavnosti kosovskih uredbi, Slijepčević je rekao da je uredbu o prelasku administrativne linije donela SRJ kada je na njenom čelu bio upravo lider DSS.

Slijepčević je ukazao da je DSS tokom svoje vlasti izazvala blokadu rada Ustavnog suda jer tadašnja Vlada nije postupala po predlozima predsednika Republike u vezi sa izborom sudija tog suda.

 

"Tačno je da je muk Ustavnog suda postojao, ali samo u periodu za vreme blokade njegovog rada, svesno izazvane od Demokratske stranke Srbije kao stranke na vlasti", zaključio je Slijepčević.

Uredba je, kako je naveo Slijepčević, ostala na snazi i tokom Koštunicinog mandata na funkciji predsednika Vlade Srbije od 2004. do 2008, a zamenjena je novom 2011. godine. Stoga, kako je naveo predsednik Ustavnog suda, nije tačna tvrdnja lidera DSS da je uredba o kontroli prelaska administrativne linije s Kosovom prvi put doneta tek 2011. godine kada je DSS bila u opoziciji.

Slijepčević je rekao da Koštunica ne govori istinu kada kaže da Ustavni sud ćuti o zahtevima DSS za ocenu ustavnosti uredbi Vlade Srbije u vezi s Kosovom i Metohijom.

"Naime, predlog za ocenu ustavnosti DSS je podnela tek 24. oktobra 2012. godine, odnosno punih deset meseci posle stupanja na snagu uredbe čija se ustavnost osporava", rekao je Slijepčević.

Kako je naveo predsednik Ustavnog suda, na isti način "hitna reakcija" DSS je usledila i u slučaju drugih kosovskih uredbi Vlade Srbije – zahtevi za ocenu ustavnosti podneti su tek posle sedam ili deset meseci od kada se primenjuju.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.10.2013. 16:40
Au...sta naprica, odmah da mu se izvini cela srbska javnost. I da mu se doplati. Da li neko zna odakle su Slijepcevici?
Utorak 29.10.2013. 16:49
DSS nikad nije imao dovoljnu vecinu da samostalno donosi odluke .
Utorak 29.10.2013. 17:03
Gospodine ovde je u pitanju opstanak srpslog naroda i srpske drzave. Ili radi svoj posao po Ustavu ili idi na farmu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online