Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.03.2010.
14:41
Tanjug A

Od amnestije korist i za državu i za dijasporu

Ministar za dijasporu Srđan Srećković izjavio je danas da će usvajanje predloženog zakona o amnestiji biti još jedan dokaz mnogo odgovornije i ozbiljnije politike Srbije prema njenom rasejanju, od čega će korist imati i država i svi njeni građani ma gde živeli.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković
 

"Usvajanje zakona je još jedan jasan pokazatelj da je država spremna da vodi dugoročnu politiku prema rasejanu koja će u velikoj meri unarediti ekonomske, kulturne i političke odnose matice i dijaspore", istakao je Srećković u intervjuu Tanjugu.

Zakon nije oslobođenje od obaveze

"Usvajanje zakona ne znači oslobađanje od vojne obaveze, već se obustavljaju krivični postupci i brišu iz kaznene evidencije oni koji su osuđeni. Time pružamo mogućnost onima koji nisu regulisali status vezan za vojnu obavezu da ga regulišu i da se, ukoliko žele, vrate u zemlju ili čestim dolascima razvijaju političke, ekonomske, kulturne i druge odnose sa Srbijom", istakao je Srećković.

Srećković je naveo da zakon, koji predviđa amnestiju za osobe za koje se sumnja da su od 18. aprila 2006. godine do dana stupanja na snagu zakona počinile krivična dela iz grupe delikata protiv Vojske Srbije, kao što je izbegavanje vojne obaveze, predstavlja "pruženu ruku saradnje i znak dobre volje države" prema svim mladim ljudima, državljanima Srbije, bez obzira gde imaju prebivalište.

Zakon je, prema rečima Srećkovića, prelazno rešenje do potpune profesionalizacije vojske koju očekuje početkom 2011. godine, kada će problem vojne obaveze definitivno biti rešen, odnosno obaveza služenja vojnog roka biti ukinuta.

Srećković je napomenuo da se u ovom trenutku vodi oko 5.000 krivičnih postupaka protiv onih koji su izbegli služenje vojnog roka, ali da u inostranstvu ima oko 145.000 lica koja jesu vojni obveznici, od kojih mnogi nisu regulisali status, iako protiv njih nisu pokrenuti postupci.

On je negirao tvrdnje da akt o amnestiji podstiče na nepoštovanje zakona, navodeći da je to akt dobre volje države kojom šalje poruku mladim ljudima da su joj potrebni, da misli na njih i da želi da ostanu u Srbiji.

"Zakon ni na koji način ne znači podršku bilo kome ko je činio krivično delo i njegovim usvajanjem se ne dovodi u pitanje činjenica da je neko krivično delo izvršio. On neće podsticati kršnje zakona koji se odnosi na vojnu obavezu, jer će ona biti ukinuta", rekao je ministar.

Cilj - sprečiti ispis iz srpskog državljanstva

Jedan od ciljeva zakona jeste i da spreči ispise iz srpskog državljanstva, jer je veliki broj ljudi to tražio zbog neregulisane vojne obaveze, rekao je Srećković i naveo da su građani u dijaspori sa oduševljenjem dočekali odluku države o amnestiji.
Srećković je kazao da akt o amnestiji nije jedino što će država preduzeti u približavanju sa dijasporom, ističući da je prošle godine, kada je donet prvi Zakon o dijaspori i Srbima u regionu, započeta nova era odnosa države i rasejanja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online