Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.10.2013.
03:52
mondo.rs, bbc.co.uk A

"BBC" o Beogradu: Sudar turbofolka i krimosa

"Pravu Srbiju danas možete naći u beogradskim kafanama koje su nešto između engleskih pabova i čeških pivnica, gde narodnu muziku slušaju i mladi koji je ne vole", piše BBC u reportaži o Beogradu.

Beograd nikog ne ostavlja ravnodušnog
 

Nekada centri umetničkih i političkih debata, u kojima su se uglavnom okupljali stariji muškarci, danas kafane doživljaju preporod, privlačeći mlade Beograđane kojima je dosadila klupska mejnstrim scena, piše "BBC". Mnogi Srbi umesto uz strano pivo i tekilu, vreme provode uz domaće pivo i rakiju, igraju uz živu muziku.

Pesme su užas, ali kad popiješ...

"Ove pesme su užasne kad ih slušaš kod kuće. Ali kad si pijan u kafani onda su sjajne. Tekstovi su užasni, ali kad ih pomešaš sa alkoholom 'pali'", primećuje Beograđanka Milica.

"Mogao sam čuti zvuk gitare i buku mase čak pre nego što smo otvorili vrata. Unutra, bilo je teško naći i mesto za stajanje. Salvete su lepršale kroz bar, žene igrale na stolovima, a muškarci se vešali jedni drugima oko vrata, neki su tako iskazivali naklonost, drugi održavali ravnotežu. Ljudi su prestajali da pevaju samo da bi nazdravili - kucnuli se čašama i povikali: 'Živeli!'", piše "BBC" novinar koji je četiri večeri istraživao noćni život u Beogradu.

"Beograd je do skoro bio poznatiji po ratovima devedesetih i krvavom raspadu Jugoslavije. Srbiju često vide kao negativca, optuženu za etničko čišćenje i druge ratne zločine, ali meni je mnogo puta rečeno da su Sjedinjene Države - moja domovina, odgovorne za to što kao skeleti stoje zgrade, ožiljci NATO bombardovanja".

"Danas je internet preplavljen člancima koji hvale Beograd kao grad za provod, ali istina je da je Beograd to uvek znao: tehno žurke devedesetih i priče koje lokalci i danas pričaju - o igri i pesmi na mostovima, kad su verovali da će prisustvo civila zaštititi građevine od NATO bombi. Sad, više od deset godina posle rata, u grad mnogi dolaze jer traže zabavu".

"Zatekao sam se na Zvezdari, u kafani 'Ona moja', a pevač je - uz klarinet, violinu i harmoniku, ređao narodne pesme, dok je ceo bar pevao. Nisam znao reči, ali nema veze, skoro svaka srpska narodna pesma, rečeno mi je, uvek je o iste dve stvari - piću i ženama", piše BBC novinar.

"Na Savskom vencu slušao sam pravi turbofolk - tradicionalnu folk muziku pomešanu sa agresivnim tehno ritmovima, koja je bila popularna među srpskim kriminalcima devedesetih i u prvoj deceniji 21. veka. Kad je turbofolk zatreštao sa zvučnika u kafani, razuzdanost i entuzijazam bili su mi zabavni, ali i zbunjujući. Desetak lokalaca rekli su mi da mrze turbofolk, ali su svejedno sa nesmanjenom radošću i entuzijazmom dočekali početak svake pesme."

Na kraju reportaže o Beogradu, BBC novinar pita: "Da li piju da bi slušali turbofolk ili slušaju turbofolk da bi pili, ali u svakom slučaju - provod je dobar".

POVEZANE VESTI

Utorak 29.10.2013. 07:39
Pohvala svakako nije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online