Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.10.2013.
18:12 >> 19:39h
Đ. Barović - J. Oluić A

Umro Aleksandar Tijanić, direktor RTS-a

Doajen srpskog novinarstva i direktor Medijskog javnog servisa Srbije, Aleksandar Tijanić, preminuo je u 64 godini, u 17.30 ispred zgrade u kojoj je stanovao na Novom Beogradu, saznaju Vesti.

Aleksandar Tijanić
 

Kako saznajemo u toku je vanredni kolegijum RTS-a.

Tijanić se poslednjih dana žalio na pogoršano zdravstveno stanje. Pozlilo mu je ispred zgrade u kojoj je živeo. Prema nezvaničnim informacijama, Hitna pomoć je brzo intervenisala, a reanimacija, koja je ukazana na licu mesta, nije uspela.

Tijanić se poslednji put u javnosti pojavio u sredu, 23. oktobra, kada je učestvovao u javnoj raspravi o elektronskim medijima.

Premijer Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici generalnog direktora
Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića:
 

Kratka biografija

Aleksandar Tijanić rođen je 13. decembra 1949. godine u Đakovici na Kosovu, gde je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Prištini.

 

Studirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, prvo zaposlenje dobio je u dokumentaciji nedeljnika NIN, a prvi novinarski tekst objavio je 1976. godine.

U toku novinarske karijere objavio je seriju autorskih tekstova u više listova i časopisa i bio je urednik u skoro svim izdanjima kuće "Politika" (NIN-ovog dodatka o automobilizmu - Auto svet, NIN, Intervju, Sportski žurnal).

 

Bio je kolumnista u više listova, uključujući i one sa prostora bivše Jugoslavije. Pisao je za splitsku Slobodnu Dalmaciju, zagrebački Start, sarajevsko Oslobođenje i ljubljansku Mladinu. Bio je voditelj emisija "Tri plus tri" na RTV Beograd i "Umijeće življenja" na TV Sarajevo.

 

Od septembra 1993. godinu dana bio je urednik u RTV Politika, a jedno vreme i direktor te kuće. Sa te funkcije je ubrzo smenjen i otpušten sa posla kada je u sukobu između dve struje u Politici pobedio tadašnji predsednik kompanije "Politika" Živorad Minović. Tri meseca je bio bez posla, a onda se zaposlio u BK televiziji.

 

U junu 1996. postavljen je za ministra za informisanje u vladi Mirka Marjanovića, i nakon pet meseci je podneo ostavku. Nakon toga se ponovo vratio novinarstvu i u februaru naredne godine osnovao dnevni list Građanin, koji se par meseci održao na tržištu. Kada je list krajem oktobra 1997. zbog finansijskih teškoća prestao da izlazi, novinarsku karijeru je nastavio u Dnevnom telegrafu i nedeljniku Evropljanin. Posle gašenja tih listova, postao je kolumnista banjalučkih Nezavisnih novina.

 

U matičnu kuću "Politika" vratio se sa dolaskom demokratskih vlasti sredinom oktobra 2000, kada je postavljen za vršioca dužnosti direktora te medijske kuće, ali se većina zaposlenih usprotivila, i on je dan kasnije podneo ostavku na tu funkciju.

 

Od januara 2001. bio je savetnik za medije predsednika SRJ Vojislava Koštunice.

U martu 2004. postavljen je za direktora RTS-a, a kada je ovo preduzeće transformisano u javni servis, Tijanić je 3. jula 2006. imenovan za generalnog direktora Radiodifuzne ustanove RTS. Ponovo je na mesto generalnog direktora RTS izabran 30. juna 2010. godine.

 

Tijanić nije bio član nijedne stranke. Bio je oženjen i imao je kćerku i sina.

 

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online