Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.10.2013.
18:37
RTS A

Petar Šijan - čovek koji "ruši" loše zakone

Na inicijativu jednog građanina, Ustavni sud Srbije poništio je skoro 40 zakonskih odredaba. Petar Šijan, inače građevinski inženjer, nije čekao da nadležni otklone greške, već je sam krenuo u borbu sa sistemom. Sada čeka ishod izmena odredaba o legalizaciji, koje je, na njegovu inicijativu, Ustavni sud oborio.

Petar Šijan sam ide pred Ustavni sud. Inženjer "ruši" zakone koje pišu pravnici
 

Neretko se zakoni u Srbiji menjaju, nekada zbog realne potrebe i razvoja društva, a nekad zbog manjkavosti koje se naknadno uoče. Jedan građanin nije čekao da nadležni otklone greške, već je sam krenuo u borbu sa sistemom. Tako je Ustavnom sudu podneo više od 70 inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti pravnih propisa, a gotovo polovina je usvojena.

Sve je počelo 90-ih godina kada su Petru Šijanu rekli da je njegova kuća na zemljištu koje je predviđeno za eksproprijaciju zbog izgradnje drugog stambenog objekta. Građevinski inženjer konsultovao se tada sa advokatima i krenuo u borbu za krov nad glavom.

"Da bih ostao u svojoj kući u kojoj jesam i dan danas, ja sam bio prinuđen da promenim ili da zatražim promenu zakona o eksproprijaciji, i to sam uradio lično. Od tada je prestalo rušenje svih objekata u Srbiji radi nečije potrebe da on zaradi na tom mestu, izgrađujući poslovni prostor i stambene zgrade", priča Šijan.

Dvadeset godina kasnije Petar Šijan, građevinac sa zavidinim znanjem pisanja ustavnih žalbi, čeka ishod izmena odredaba o legalizaciji, koje je, opet, na njegovu inicijativu, Ustavni sud oborio. Kaže da inicijativu napiše i za dva dana.

"Ako sada, pre nego što se zakon donese, on bude ispravljen, nema potrebe da ja posle pišem Ustavnom sudu, kao neko ko se sa ulice bavi zakonom. Neka se bave pravnici u tom ministarstvu, koji očigledno nešto ne znaju, ako im zakoni stalno padaju na Ustavnom sudu. Znači, ili treba da kažu da ne znaju, ili treba da potraže pomoć, ili treba s nekim da razgovaraju", objašnjava Šijan.

Rezolucijom Skupštine Srbije jasno je propisana procedura izrade zakona. Piše ga radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva, pravnici i stručnjaci. Potom se nacrt predstavlja i o njemu javno raspravlja. Korisni predlozi postaju deo zakona, koji se potom šalje Vladi, a ona ga prosleđuje poslanicima na raspravu, eventualne izmene i glasanje. U Ministarstvu građevine i urbanizma tvrde da taj put zakona i oni poštuju.

Državni sekretar Ministarstva za urbanizam i građevinu Milan Miljević kaže da uvek može da se napravi situacija da pojedini članovi zakona ili čak samo jednog stava budu suprotni postojećoj zakonskoj regulativi.

"Smatram da je jako tanka crta između iskrenog predloga da zakon bude dobar, a nekad on može da zaluta u vode nezakonitosti", kaže Miljević.

Pravnici, kad je reč o pisanju zakona, međutim, nemaju dilemu. Dobar zakon je onaj koji se dobro pokaže i u praksi. Profesor Ustavnog prava Slobodan Orlović kaže da neko ko je dobar u teoriji iz određene oblasti, recimo iz tehnologije ili poljoprivrede, mora biti konsultovan u pogledu zakonskih rešenja.

"Dobar praktičar, onaj koji se bavi određenim aktivnostima, delatnostima iz te oblasti, takođe mora biti uključen u samu proceduru donošenja zakona", kaže profesor Orlović.

Nekada, međutim, ni odluka Ustavnog suda da je potrebno izmeniti zakon nije dovoljna. Prema istraživanju Beogradskog centra za ljudska prava, Skupština je tek u 30 odsto slučajeva uvažila preporuku Ustavnog suda i donela novi, odnosno izmenila postojeći zakon.

Utorak 29.10.2013. 10:47
Ovakvi nam trebaju, jer bez njih smo naj...li!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online