Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 27.10.2013.
22:40
Beta A

"Vojvođanskim Mađarima autonomija kao Srbima na KiM"

Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Aron Čonka izjavio je da, ukoliko Srbi dobiju široku autonomiju na Kosovu, onda široku autonomiju treba da dobiju i Mađari u Vojvodini.

Foto: Arhiva
 

"Ukoliko će 80.000 Srba iz četiri opštine na Kosovu dobiti široku autonomiju, čije je ostvarivanje već započeto na osnovu briselskog sporazuma, u tom slučaju i Mađari u Južnim krajevima (Vojvodini) sa pravom zahtevaju široku autonomiju", rekao je Čonka na skupu u Bačkoj Topoli a prenosi portal "Vojvodina danas".

Vojvodina je bila deo Austrougarske Monarhije do kraja Prvog svetskog rata i izraz "južni krajevi" datira iz tih vremena. U Bačkoj Topoli je održan skup solidarnosti povodom "Velike povorke Sekelja". Reč je o demonstracijama kojima su Mađari u Rumuniji tražili autonomiju, a "Sekelji" je naziv za Mađare koji žive u Transilvaniji, u Rumuniji.

"Borba Sekelja je ujedno i naša borba za autonomiju", rekao je Aron Čonka i dodao da za vojvođanske Mađare najveći problem predstavljaju nezaposlenost i iseljavanje.

Predsednik Pokreta mađarske nade Balint Laslo rekao je da tokom pristupanja Srbije Evropskoj uniji Mađarska može koristiti pravo veta, što bi mogla da upotrebi kao šansu za rešavanje problema Mađara u Vojvodini.

Održavanje Velike povorke Sekelja je podržao i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je rekao da autonomiju Mađara treba ostvariti u samoj Rumuniji.

Hiljade etničkih Mađara održale su mitinge u Rumuniji, u 14 gradova u Transilvaniji, i zatražile autonomiju u oblastima u kojima žive. Okupljeni su pevali, nosili mađarske zastave, jahali konje i vozili kočije, prenela je agencija Asošiejted pres (AP).

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.10.2013. 01:32
Eh sad da nam demokratska stranka objasni zašto su vratili autonomiju Vojvodine? Da li nije to stimulacija nacionalizma kod manjina u srbiji ? Kao u prvom i drugom svetskom ratu, lešinari kucaju na vratima, ali greše jer leša nema ! Mađari, rumuni, bugari , hrvati , šiptari vole da sete istorije kada im je odgovarala. Šta kažu mađari, da Vojvodina nije srpska pošto je pre 100 godina bila mađarska. Zašto stati na samo 100 godina? Čija je bila onda kada su svi mađari "hladili jajca u Finskoj" !? Te priče nema kraja. Znamo svi da Nemačka neodustaje od Vojvodine jer su njeni "kolonijalisti" isterani posle drugog svetskog rata. Znamo da fondacija Soros finansira agitatore u Vojvodini.
Ponedeljak 28.10.2013. 00:07
Лају керови...вјерно слушају своје налогодавце.Мађари, вас најбоље описује историја.Убице....геноцидни смрадови...
Ponedeljak 28.10.2013. 07:32
Мађари и сада имају аутономију какву немају друге мањине у Европи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online