Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 27.10.2013.
01:13
Đ. Barović - Vesti A

Rampa za istinu o Srebrenici

Istorijskom projektu Srebrenica, nevladinoj organizaciji iz Holandije koja se suprotstavlja "zvaničnoj verziji" ratnih dešavanja iz 1995. godine, posle četiri godine uspešnog nastupa, zabranjeno je "iz preventivnih razloga", učešće na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.

Skandal na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu
 

U zvaničnom obrazloženju stoji da je učešće zabranjeno zbog "kršenja Opštih pravila", ali i posebnog poziva izlagačima da se "uzdrže od tekstova i istupa kojima mogu biti uvređena verska, nacionalna, lična i ostala prava građana".


Stefan Karganović, direktor Istorijskog projekta Srebrenica kaže da je zabrana "vrhunski skandal".

Objavljeno 15 izdanja

Istorijski projekat Srebrenica ove godine na Sajmu knjiga je trebalo da se predstavi sa 15 novih izdanja, od kojih je, prema Stefanu Karganoviću posebno značajno američko izdanje knjige "Dekonstrukcija jednog virtuelnog genocida", "Srebrenica - službena laž jedne epohe", "Srebrenica - falsifikat istorije", pukovnika Vojske RS Ratka Škrbića i zbornik grupe intelektualaca "Odnos prema srpskim žrtvama u sukobima tokom 20. veka".

- Simbolično, odluka o zabrani na ovogodišnjem sajmu koji se održava pod sloganom Prostori slobode, dobili smo 5. oktobra, na godišnjicu demokratskih promena u Srbiji. Ukoliko ta "sloboda i demokratija" znače zabranu svih što ne misle isto, onda trebamo ozbiljno da se zabrinemo za sudbinu Srbije - kaže Karganović i dodaje da se odmah obratio protestnim pismom ambasadi Holandije, gde je njegova organizacija registrovana, a zatim i Odboru Sajma knjiga tražeći objašnjenje.


- Do današnjeg dana nisam dobio ni slovo odgovora od čelnika Sajma, mada smo poslednjih pet godina među zapaženijim izlagačima, posebno zbog niza knjiga, publikacija i zbornika radova niza svetskih intelektualaca koji predočavaju sasvim drugojačiju istinu o ratu u BiH, a posebno o događajima u Srebrenici u odnosu na "zvaničnu verziju" po kojoj je tamo počinjen genocid, a Srbi su isključivi krivci za sve ratne zločine - objašnjava Karganović.


Međutim, organizatori ovogodišnjeg Sajma knjiga veoma brzo su odgovorili na pitanja "Vesti" objasnivši da je Istorijskom projektu Srebrenica zabranjeno učešće zbog "prošlogodišnje politizacije događaja".


"Na njihovom štandu je, na Sajmu knjiga 2012. godine organizovano potpisivanje peticije protiv Nataše Kandić. Sajam knjiga mora biti manifestacija izdavača i organizator ne sme da dozvoli politizaciju tog događaja", stoji u pisanom odgovoru u kome se još kaže da je ova organizacija na vreme bila upozorena da Sajam knjiga mora da ostane kulturna manifestacija, a ne politička arena.

Akcija: Pišite Ožegoviću

Istorijski projekat Srebrenica je kao reakcija na zabranu učešća na Sajmu knjiga pozvala sve izdavače, ali i građane Srbije da "zatrpaju" mejl predsednika Odbora Sajma knjiga, Željka Ožegovića.
"Iskustvo izdavača Istorijski projekat Srebrenica je poruka i upozorenje svima vama. Sledeće godine na vas može doći red da vam se zabrani učešće na Sajmu knjiga i onemogući kontakt sa vašim čitaocima i kolegama", stoji u obrazloženju slanja mejlova Ožegoviću.

"Važno je naglasiti da Istorijskom projektu Srebrenica nije zabranjeno učešće zbog sadržaja izlagačkog materijala, o čemu svedoči i njihovo prethodno četvorogodišnje izlaganje, kako se to želi u javnosti predstaviti, već isključivo zbog pravila koje su regulisana navedenim aktom", stoji u odgovoru "Vestima".


Karganović potvrđuje da je na štandu Projekta zaista potpisivana peticija, ali tvrdi da to nije rađeno protiv direktorke FHP, već protiv njene inicijative da Srbija bude član Regionalne komisije za utvrđivanje istine o ratnim zločinima (REKOM).


- Njena NVO je organizovala potpisivanje peticije da Srbija postane deo Rekom, a naša, kao odgovor, potpisivanje peticije protiv, smatrajući da su i jedna i druga akcija legitimne. Međutim, organizatori Sajma knjiga su nam posle dva dana rekli da je potpisivanje te peticije u okviru ove manifestacije mimo propisa i mi smo je odmah obustavili. Bio sam ubeđen da je ta priča završena, ali izgleda da nije i da smo sada kažnjeni ili retroaktivno ili preventivno. Ko zna, moguće da su o tome odlučivali ljudi koji imaju natprirodne moći pa znaju da bismo i ove godine organizovali potpisivanje te peticije. Ali, šalu na stranu, mislim da je ovde u pitanju nešto mnogo ozbiljnije što nadmašuje i ovu zabranu i Sajam knjiga, a tiče se namere ili naloga Srbiji da prihvati "zvaničnu verziju" rata u BiH, a posebno događaja u Srebrenici - smatra Karganović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.10.2013. 07:31
Шта ће нам непријатељи, довољни смо сами себи.
Nedelja 27.10.2013. 02:14
Jos jedan u nizu dokaza da je 'Srbija' ekspozitura Londona i Vasingtona. Skupljanje potpisa protiv Natase Kandic je politizacija dogadjaja a izlaganje knjiga o jednostranoj istoriji to nije samo zato sto su njene mete Srbi.
Nedelja 27.10.2013. 09:50
Zabraniti ovakav istorijski projekat koji se suprostavlja zvanicnoj verziji po kojoj su Srbi crno istembiljani da crnje ne moze biti je van svake pameti. Po ovome se moze vidjeti koliko je izdajnicka prodata politicka struktura u Srbiji jos zakorjenjena. Vrijeme je da se osim ekonomskih kriminalaca pod hitno hapse i neprijatelji Republike Srbije koji svojim potplacenim aktivnostima razbijaju suverenitet i integritet drzave, dok ne bude kasno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online