Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.03.2010.
21:28
Vestionline A

Šešelj nije zagovarao Veliku Srbiju

U nastavku suđenja Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, svedok VS-1058 izjavio je da se Šešelj pred njim nikada nije zalagao za nasilno stvaranje Velike Srbije, negirajući time svoje izjave ranije date haškom tužilaštvu.

Nije se zalagao za nasilno stvaranje Velike Srbije: Svedok o Vojislavu Šešelju
 

"Ne osporavam da je on to govorio, slušao sam ga na televiziji, ali osporavam da je meni to rekao", izjavio je svedok, koji je potvrdio da je u maju 1991. posredstvom Srpske radikalne stranke kao dobrovoljac otišao na ratište u istočnu Slavoniju, posle kratke obuke u Srbiji.

Svedok je rekao da je jedinica koja je učestvovala u napadu na Bosanski Šamac bila pod komandom zapovednika 17. taktičke grupe JNA s nadimkom Kriger.


"Moj zadatak je bio da zauzmem dom kulture, a Debeli je išao na policijsku stanicu, gde je bio i ranjen... Otpora je bilo kod policijske stanice, a ja sam ušao u Dom kulture bez otpora", opisao je svedok.

VS-1058 tvrdio je, međutim, da se borio za očuvanje Jugoslavije, a ne za Veliku Srbiju.

Svedok je negirao navode svojih prethodnih izjava datih tužilaštvu da je Šešelj posetio dobrovoljce u jednom stanu u Beogradu i održao im "politički govor" o "ideologiji SRS", naglašavajući da je svrha borbe "zaštita srpskog naroda" i "stvaranje Velike Srbije" uz primenu nasilja.

Premda je potvrdio da je te izjave potpisao, VS-1058 je rekao da to "nisu njegove reči", sugerišući da su ga prevodioci pogrešno shvatili.

Lider SRS optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

VS-1058 posvedočio je i da je u proleće 1992. bio pripadnik grupe crvenih beretki koje je Služba državne bezbednosti Srbije uputila u Bosanski Šamac radi preuzimanja kontrole nad gradom.

Po rečima svedoka, vođa jedinice Srećko Radovanović zvani Debeli, koji ga je i pozvao na bosansko ratište, bio je pripadnik SRS, kao i jedan od njegovih saradnika Slobodan Miljković zvani Lugar.

Radovanović i Miljković su na više suđenja pred Tribunalom označeni kao počinioci zločina nad Muslimanima u Bosanskom Šamcu.

Pre odlaska jedinice u Bosanski Šamac, helikopterima JNA, crvene beretke su, kako je rekao VS-1058, obučavane u logoru Pajzoš u istočnoj Slavoniji, gde ih je posetio i Franko Simatović zvani Frenki, tadašnji pomoćnik načelnika SDB Srbije.

"Na Pajzošu nas je obučavao MUP Srbije, znam zato što sam video jednog aktivnog policajca iz mog grada...Frenki Simatović nas je posetio i rekao nam da idemo u BiH, da ćemo biti u selu kod Bosanskog Šamca i da ćemo u hodu dobijati naređenja... Kazao nam je i da će biti teško", rekao je svedok.

Zločini počinjeni u Bosanskom Šamcu uklonjeni su iz optužnice protiv Šešelja radi bržeg postupka, ali je tužilaštvu dozvoljeno da o njima izvodi dokaze kao ilustraciju obrasca delovanja dobrovoljaca SRS. U nastavku suđenja, svedoka VS-1058 sutra će unakrsno ispitivati optuženi Šešelj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online