Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.10.2013.
12:23
Beta A

''Priština namešta izbore na KiM''

Novoimenovani član Centralne izborne komisije (CIK) samoproklamovanog Kosova Nenad Rikalo rekao je da je njegovo imenovanje u komisiju kasnilo kako bi bio obavljen veći deo predizbornih radnji na koje sada ne može da utiče iako je bilo nepravilnosti. Raseljeni Srbi su neosnovano odbijeni za glasanje, a Rikalo tvrdi da se radi o nameštaljci Prištine.

"Moje duboko ubeđenje je da je to jedna velika nameštaljka. Ne želim da moja izjava ispadne kao politička, pa zato navodim svoj primer. Moji otac i majka podneli su istoga dana identičnu dokumentaciju. Otac je prihvaćen, a majka nije u biračkom spisku. Pitao sam u CIK-u kako je to moguće", rekao je on.

Foto: Ilustracija

Dodao je da ni njegova supruga nije na biračkom spisku iako je formular popunila po njegovim instrukcijama. On je kazao da "ima vrlo ograničene instrumente" kako bi mogao bilo šta da menja u izbornom procesu.

"Da bi izbori bili što bolje organizovani, fer i demokratski, mogu samo da radim na jačanju transparentnosti izbornog procesa i da obavestim javnost, međunarodnu zajednicu i pregovaračke timove o svim nedostacima i o potencijalnoj manipulaciji", rekao je Rikalo.

Rikalo je u CIK imenovan na insistiranje Beograda, jer po kosovskim zakonima samo Samostalna liberalna stranka iz srpske zajednice ima pravo da imenuje člana Komisije. SLS učestvuje u radu Vlade Kosova i često je na meti kritika Beograda. Ta stranka je nakon insistiranja Srbije pristala da povuče svog člana CIK i umesto njega predloži Rikala.


Nenad Rikalo je za agenciju Beta kazao da je njegovo imenovanje odlagano više od dva meseca kako bi se okončalo što više ključnih izbornih radnji pred lokalne izbore na Kosovu 3. novembra. Na pitanje da li će moći bilo šta od toga da ispravi,

Do sada 16.150 žalbi

 

Prema njegovim rečima, 16.150 žalbi na birački spisak stiglo je na Panel za žalbe CIK, od toga je procesuirano 10.606 žalbi - 3.968 je prihvaćeno, a odbijeno 6.363, dok je 275 žalbi još u postupku. Rikalo je ocenio da se time uskraćuje pravo raseljenim da biraju svoje predstavnike na izborima.

on je kazao da je SLS pristala da zameni svog člana tek kada su potpuno završene neke ključne predizborne aktivnosti.


"Pre nekoliko dana usvojen je konačni birački spisak protiv kojeg sam ja glasao, jer je na tom biračkom spisku bilo samo onih 6.500 raseljenih koji su ranije prihvaćeni, a ostalih 32.000 koji imaju pravo žalbe nisu u njega uključeni", naveo je Rikalo.


Na pitanje koliko Srba ima pravo da izađe na birališta, on je ocenio da za sada to pravo ima ukupno oko 130.000 Srba koji žive na Kosovu, zajedno sa raseljenima čiji su zahtevi prihvaćeni. Prema njegovim rečima, moguće je da broj bude i veći jer svi koji su odbijeni na Panelu za žalbe još mogu da se žale i Vrhovnom sudu Kosova.


Zvaničnici Srbije izneli su velike primedbe na glasački spisak - pored toga što smatra da su raseljeni Srbi neosnovano odbijeni za glasanje, Beograd navodi da se naglo povećao broj glasača, odnosno da je možda i 600.000 više upisanih Albanaca.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.10.2013. 15:14
hahahhaha "priština" namešta izbore, a srbi nameštaju du*e da im dublje uđe....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online