Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.10.2013.
13:20 >> 16:41h
Beta A

Blokiran račun Novog Sada!

Račun Grada Novog Sada je blokiran i tom gradu neće biti prebačen ni dinar iz državnog budžeta dok Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" ne izmiri dugovanja prema dobavljačima, odlučilo je Ministarstvo finansija Srbije, a prenose novosadski mediji.

Predškolska ustanova  "Radosno detinjstvo" iz NS nije izmirila dugovanja prema dobavljačima. Zato je blokiran račun grada
 

Ta ustanova probila je rok od 60 dana za plaćanje obaveza dobavljačima, zbog čega su dugovi narasli na 700 miliona dinara, a gradska vlast u Novom Sadu je odbila da ih izmiri iz svog budžeta.

Po pisanju medija, Ministarstvo finansija traži stogo poštovanje Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, pa je zbog probijanja poslednjih rokova donelo odluku da blokira transfere novca Novom Sadu. Šta ta odluka znači za finansiranje grada najbolje ilustruje činjenica da polovina gradskog budžeta, čak 11 milijardi, stiže iz državnog budžeta. U toku jednog meseca, na račun Novog Sada iz Beograda legne više od 900 miliona dinara.

Novca u gradskoj kasi još ima, ali se problemi očekuju već za desetak dana.

Da bi sprečili posledice, novosadski čelnici su tražili da se obustavi prebacivanje novca gradskim preduzećima. To znači da će radnici "Gradskog zelenila", "Stana" i "Spensa", koji dobijaju gradske subvencije, ostati bez plata do rešenja problema. Koliko problema će imati ostali Novosađani zavisiće od toga koliko dugo će račun grada biti u blokadi, navode mediji.

LSV: Odblokirajte račun grada

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je da bi blokada računa grada Novog Sada, zbog neizmirenih obaveza Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", mogla biti samo uvod u još veće probleme ukoliko gradski čelnici ne budu hitno i pravilno reagovali.

 

"Odluka gradske vlasti da ne izmiri dugovanja te ustanove, iako za to ima novca, i odluka Ministarstva finansija da blokira računa za rezultat bi mogle imati još teže finansijsko stanje javnih preduzeća 'Stan', 'Gradsko zelenilo' i Spens", naveo je LSV.

Ta stranka je ocenila da su takve odluke gradske vlasti odraz nestručnosti i "politikantskog" odnosa gradskih funkcionera i interesnih grupa.

 

"Možda je po sredi manevar kojim gradska vlast omogućava republičkoj da račun Novog Sada bude u blokadi i da mogu da operišu njegovim novcem", upozorio je LSV i naveo da problemi "'Radosnog detinjstva' nisu od juče", kao i da je koalicija u Novom Sadu formirana sa najavom da će rešavati probleme.

 

"Umesto rešenja, račun grada je blokiran, gradu preti šteta od osam miliona evra i likvidacija JKP Gradsko zelenilo", kaže se u saopštenju i dodaje se da gradski čelnici hitno treba da provere stanje i u drugim javnim preduzećima, ako je probijanje roka od 60 dana za izmirivanje obaveza dobavljačima merilo po kojem će Ministarstvo finansija blokirati račun.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online