Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.10.2013.
09:02
D. N. Petrović - Vesti A

Zvono za Jug Bogdana

Nemoćna da ga sama i uz pomoć siromašnih meštana nabavi, Uprava manastira Davidovica, u selu Grobnice, u Limskoj dolini, udaljenog 2,5 kilometara od Brodareva, uputila je ovih dana apel svim dobrim ljudima i vernicima u Srbiji i dijaspori da pomognu nabavku velikog zvona, teškog 300 kilograma, koje bi u sazvučju sa dva manja zvona pozivalo vernike između Lima i Jadovika na bogosluženja, venčanja, krštenja.

Zadužbina Nemanjića: Manastir Davidovica

Obnova manastira traje 15 godina, na obnovi su radili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, pomogla je i Kancelarija vlade Srbije za odnose sa crkvama i verskim zajednicama, na restauraciji fresaka radili su i stručnjaci iz Italije.

- Malo zvono od 80 kilograma poslali smo na restauraciju u livnicu u Belosavcima, za srednje, teško 150 kilograma, nekako smo sakupili pare, a za treće, glavno, najteže i najskuplje, čekamo donatore.

- Nadamo se da će se pojaviti ljudi dobre volje koji će nam pomoći da rešimo i ovaj problem - kaže igumanija Davidovice Darija (Popović) i naglašava da će veliko zvono biti izliveno u znak zahvalnosti kosovskim junacima - Jug Bogdanu i Braći Jugović koji su, po legendi, rođeni u ovom kraju i sahranjeni u Davidovici. Zvono će biti namenjeno spasu i izbavljenju mnogonastradalog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, srpskom duhovnom ognjištu.

Grb Nemanjića

Srpska svetinja u dolini Lima zadužbina je monaha Davida, Vukanovog sina i unuka Stefana Nemanje, po kome je i dobila ime. Kroz istoriju je više puta rušena, obnavljana, pa opet rušena, svojevremeno jedan od inicijatora obnove ove nemanjićke zadužbine, danas direktor Muzeja u Prijepolju Slavoljub Pušica takođe smatra da su u manastiru sahranjeni Jug Bogdan i njegovi sinovi braća Jugovići.

Italijanski majstor ubacuje krečni malter
 

- U severnom paraklisu Tanasije Pejatović je 1907. godine našao grobnu ploču na kojoj piše "rab Božiji Dimitrije, a zovem se Vratko", koji je, u stvari bio župan Jug Bogdan, na ploči je i grb Nemanjića, što je prava retkost - priča Pušica i dodaje da je 1958. godine uz severni zid ove svetinje pronađeno osam lobanja za koje arheolozi pretpostavljaju da su ostaci Jugovića.

Nema sumnje da je carica Milica, koja je rođena u Slatini, nedaleko od Davidovice, svoju braću, kosovske junake, sahranila tamo gde su rođeni i gde su kršteni - naglašava Pušica.


Oranje porte

Centralna manastirska crkva sagrađena je 1281. godine, gradio je dubrovački majstor Desin de Risa sa sinom Vlahom, o čemu svedoči i ugovor koji je pronađen u Dubrovačkom arhivu. Manastir Davidovica ima veliki značaj za kulturnu baštinu Srbije, nema repliku u Srbiji, slična mu je jedino jedna mala crkva u Stonu. Manastir je jedinstven i po tome što mu je raspored kupola u pravcu sever-jug sa gotskim svodovima, pa su se ovde spajale arhitekture Istoka i Zapada.


Davidovica je prvi put teško porušena u 15. veku nakon što su Osmanlije, tokom osvajačkog pohoda na Mileševu, porušile gotovo sve crkve i manastire u dolini Lima. Manastir je potom obnovljen, ali je ponovo oštećen i poharan posle velike seobe Srba krajem 17. veka. Posle toga Davidovica nije obnavljana, a njeni ostaci bili su izloženi povremenim pljačkama lokalnog muslimanskog stanovništva. Tokom tog perioda manastirska crkva ostala je bez krovne konstrukcije i olovnog krova.

Poslednje veliko razaranje Davidovica je pretrpela 1907. godine u komitskim borbama kada su muslimani ovoga kraja preorali manstirsku portu tragajući za blagom Nemanjića. Narodna tradicija očuvala je predanje da su manastirske knjige i blago sakriveni u jednoj pećini u nepristupačnim stenama nedaleko od manastira čiji je ulaz zazidan i do danas se ne zna gde se nalazi.

Meštani nestrpljivi

U dolini Lima ostala su uglavnom staračka domaćinstva, selo Grobnice, gde se manastir nalazi je malo, a meštani su nemoćni da sami sakupe novac za veliko zvono koje željno očekuju, jer će se - ističe meštanin Stanoje Petrović - zvonjava sa Davidovice daleko čuti, doći će vernici iz celog kraja, blizu je i pruga Beograd-Bar, pa će, kad sve bude završeno, doći i turisti.

 

Italijani spasli freske

Davidovica je bila bogato ukrašena freskama koje su, kroz vekove, izložene kiši, snegovima i mrazevima, pretrpele ozbiljna oštećenja, poslednja - samourušavavanjem 1995. godine. Angažovanjem vrhunskih konzervatora iz Italije veliki deo fresaka je spasen u poslednjih nekoliko godina. Specijalnim špricevima majstori iz Italije ubacivali su krečni malter pomešan sa specijalnim lepkom, između sige i fresaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online